Evenimentul Zilei > Actualitate > Război diplomatic între Țările Baltice și Rusia. Ambasadorii Moscovei au fost expulzați
Război diplomatic între Țările Baltice și Rusia. Ambasadorii Moscovei au fost expulzați

Război diplomatic între Țările Baltice și Rusia. Ambasadorii Moscovei au fost expulzați

Letonia și Estonia au anunțat expulzarea ambasadorilor ruși în semn de solidaritate cu Ucraina. Și Lituania a aluat anterior această decizie. Cele trei țări cer insistent Germaniei să livrele tancuri Leopold în Ucraina.

Letonia a anunţat luni expulzarea ambasadorului rus de la Riga. Diplomatul trebuie să părăsească teritoriul țării până în 23 februarie, relatează AFP. Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe al Letoniei, și ambasadorul acestei ţări la Moscova a fost rechemat în țară.
Autoritățile au spus că au luat această decizie din cauza prelungirii invaziei în Ucraina și din solidaritate cu Estonia și Lituania.

Front comun

Estonia anunţase tot luni că îl va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca măsură de reciprocitate după decizia similară luată de Moscova faţă de ambasadorul estonian. „Respectăm principiul reciprocităţii în relaţiile cu Rusia”, a precizat luni într-o postare pe Twitter, ministerul estonian al Afacerilor Externe. Autoritățile au anunțat că ambasadorul rus va trebui să părăsească Estonia în aceeaşi zi ca și reprezentantul său diplomatic din Rusia, respectiv în 7 februarie.

Anterior Moscova anunțase că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, după ce țara baltică a luat aceeași decizie în privința a 21 de diplomați și ai altor anagajați de al ambasada Rusiei. „În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe.

Sprijin pentru Ucraina

Lituania a decis încă din luna aprilie expulzarea amsasadorului rus după atrocitățile de la Bucea. Țara baltică a anunțat și că va închide de asemenea consulatul rus din orașul-port Klapeida.

Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse. Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare. De asemenea, cele trei țări au fost primele din Uniunea Europeană care au lsistat importurile de gaze rusești, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: