Război deschis între chinezi și americani la Conferința pentru securitate de la Munchen

Război deschis între chinezi și americani la Conferința pentru securitate de la Munchen

Destinată să întărească eforturile diplomatice de rezolvare a conflictelor de pe glob, Conferința pentru securitate de la Munchen s-a transformat într-un câmp de luptă între reprezentanții Statelor Unite și cei ai Chinei.

Potrivit Deutsche Welle, “Războiul declarațiilor  dintre SUA și China la summit a aruncat o umbră asupra eforturilor diplomatice. În timp ce SUA a lansat avertismente cumplite cu privire la influența Chinei, reprezentanții Beijingului au declarat că Occidentul trebuie să accepte sistemul chinezesc diferit”.

Unul dintre cei mai vehemenți combatanți a fost Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Șeful diplomației americane și-a început  discursul afirmând sfidător:"Occidentul câștigă, câștigăm colectiv. O facem împreună. (…) Națiunile libere au pur și simplu mai mult succes decât orice alt model care a fost încercat în istoria civilizației".

A doua jumătate a discursului său s-a axat pe amenințarea pe care o reprezintă Beijingul. "China se bazează pe zonele economice exclusive din Vietnam, Filipine și Indonezia", a spus el. "China a avut o dispută de frontieră sau maritimă cu aproape fiecare națiune cu care se învecinează”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce pivește Huawei și alte companii chinezești din domeniul tehnologiei, Pompeo a declarant că aceștia  sunt caii troieni ai serviciilor de informații chineze.

Tema “pericolului galben” a fost reluată după numai câteva minute de colegul de cabinet al lui Pompeo, secretarul Apărării, Mark Esper. „Sub guvernarea președintelui Xi, Partidul Comunist Chinez se îndreaptă și mai repede și mai departe în direcția greșită - mai multă represiune internă, mai multe practici economice de pradă (…) o postură militară mai agresivă". Esper s-a grăbit, însă, să adauge : „ Cu toate acestea, Statele Unite nu caută conflictul cu China”.

Chinezii nu au rămas deloc datori, sugerând că poziția americanilor este un amestec de manie a grandorii și paranoia.