Război cu acuzaţii grave între PSD şi Universitatea din Bucureşti. Andruh: "Nici salariu nu îmi iau din granturile de cercetare"
- Cristina Olivia Moldovan
- 1 iulie 2012, 14:55
PSD acuză Universitatea din Bucureşti şi pe fostul ministru Daniel Funeriu că l-au favorizat pe Marius Andruh, preşedintele Consiliului care trebuia să analizeze plagiatul lui Victor Ponta, în obţinerea unui grant de cercetare de 7 milioane de lei.
UPDATE: Marius Andruh, acuzat de PSD de obţinerea ilegală a unui grant de cercetare, a explicat pentru EVZ cum a obţinut grantul şi de ce "acuzaţia PSD este sută la sută aberantă". "Proiectul a fost evaluat exclusiv de străini, pentru că aceasta este politica internaţională. Eu conduc acest grant, în care sunt implicate patru echipe: două de la Universitatea din Bucureşti şi două de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Deci banii se împart celor patru echipe". Mai mult, susţine Andruh, în calitate de coordonator al acestor echipe el nu are beneficii financiare. "De câţiva ani, politica mea este să nu îmi iau salariu din granturile de cercetare. Legea mi-ar permite să iau 1.500 de euro pe lună, însă prefer ca banii aceştia să meargă la echipe. Într-un proiect anterior, am avut un doctorand din Pakistan care avea bursă de 85 de euro. Cum să trăieşti cu atâţia bani în Bucureşti? O parte din bani îi dădeam lui, alţii se duceau către secretara care se ocupa de toate hârtiile, etc". Întrebat de ce nu e interesat de banii care se dau pentru proiectele de cercetare, Andruh a spus: "Întâmplător nu mor de foame, iau bani şi de la Academie. Satisfacţiile mele sunt faptul că mi se publică lucrările în jurnale internaţionale şi că mă bucur de apreciere din partea cercetătorilor". Într-un comunicat al PSD se arată că în scandalul în care a fost implicată comisia care a analizat acuzaţiile de plagiat la adresa premierului există "elemente care certifică natura politică a acţiunii". Granturi de cercetare "Elementelele" aduse în discuţie de PSD sunt acuzaţii aduse în principal lui Marius Andruh, profesor la Facultatea de Chimie şi preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. În comunicatul partidului se arată că Andruh este "beneficiarul unui grant de 7 milioane de lei, acordat de Ministerul Educaţiei în timpul ministeriatului domnului Daniel Funeriu". Banii sunt la universitate, nu la Andruh Universitatea din Bucureşti arată că acuzaţiile PSD sunt nefondate. "Beneficiarul proiectului de cercetare este Universitatea din Bucureşti, instituţie de cercetare avansată şi de educaţie, nu profesorul Marius Andruh. Acest aspect implică faptul că finanţarea în valoare de 7 milioane de lei va fi virată în conturile Universităţii din Bucureşti şi utilizată în scopuri strict de cercetare. Profesorul Marius Andruh este coordonatorul echipei de cercetare ce va implementa proiectul; de altfel, prof. dr. M. Andruh a avut numeroase granturi de cercetare cu finanţare naţională şi internaţională, începând cu anul 1996, si nu doar în ultimii doi ani". De asemenea, Universitatea din Bucureşti aduce următoarele lămuriri:
- Proiectul câştigător în valoare de 7 milioane de lei a fost depus la CNCS (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice), nu la ANCS (Autoritatea Naţională a Cercetării Ştiinţifice).
- Proiectele câştigătoare ale unei finanţări în cadrul Programului IDEI PCCE sunt supuse unei metodologii de evaluare foarte riguroase. Un aspect relevant al metodologiei îl constituie comisia de evaluare a unor asemenea proiecte, comisii formate din experţi internaţionali.
Cum se atribuie granturile de cercetare Reprezentanţii universităţii arată că acuzaţiile PSD nu se susţin cu atât mai mult cu cât atribuirea granturilor de cercetare se face pe baza unor criterii riguroase. "Nu se susţine acuzaţia de atribuire nejudicioasă a unor fonduri din cadrul unor asemenea programe naţionale, odată ce există o metodologie care trebuie respectată, reguli de calitate ştiinţifică a proiectelor depuse, cât şi exigenţă în evaluarea lor exprimabilă prin cooptarea unor experţi internaţionali în comisiile de evaluare", se arată într-un comunicat al Universităţii din Bucureşti. CITEŞTE ŞI: Cum îl salvează Liviu Pop pe Victor Ponta de plagiat: a mai schimbat un Consiliu