În războiul comercial în curs dintre Beijing și Bruxelles s-a deschis un nou capitol. Ministerul Comerțului de la Beijing a anunțat miercuri o anchetă privind subvențiile acordate de Uniunea Europeană și unele țări membre, inclusiv Italia, pentru produsele lactate, iar rezultatul ar putea fi impunerea de taxe (taxe vamale) la exporturile acestora către China. Taxele ar viza brânzeturile proaspete și prelucrate, brânzeturile cu mucegai, laptele și smântâna cu un conținut de grăsimi mai mare de 10%
UE, cu o pondere de 36%, se află pe locul al doilea la importurile chineze ale acestor produse, după Noua Zeelandă, pentru o valoare totală de 1,7 miliarde de euro în 2023. Investigații similare privind exporturile Bătrânului Continent au fost deschise recent şi asupra exporturilor de brandy și de carne de porc.
De ce vrea China să pună taxe pe produselele lactate
Ancheta Beijingului este, cel mai probabil, o reacție directă la un proiect prezentat marţi de Comisia Europeană pentru a impune taxe la vehiculele electrice produse în China, faţă de care Ministerul Comerțului și-a exprimat „opoziția fermă și îngrijorarea fermă”, vorbind despre „concurență neloială” și a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Restricțiile UE asupra vehiculelor electrice din China vor „perturba stabilitatea industriei auto globale și a lanțului de aprovizionare, inclusiv a UE, dăunând intereselor UE și pe cele ale consumatorilor, subminând transformarea ecologică a Europei și cooperarea globală privind schimbările climatice”, acuză ministerul, citata de rainews.it.
Conform proiectului de la Bruxelles, mașinile exportate de BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din China, ar fi supuse unui tarif de 17%, în timp ce cele de la SAIC Motor cu sediul în Shanghai ar fi afectate de un tarif mai mare, de 36,3%. Pentru Tesla, care produce în China, a fost stabilit „în această etapă” un tarif de 9%, după o revizuire a subvențiilor primite. Comisia a spus că este sigură că va acționa în conformitate cu regulile OMC. Tarifele vor trebui ratificate de statele membre până la începutul lunii noiembrie. (Traducerea-Rador)