Rata șomajului a crescut de la 13,5% în perioada precedentă, care se încheie în ianuarie, și include o creștere a șomajului la cel mai înalt nivel în rândul tinerilor, cel puțin din anul 2005.
Economia turcă este martora unei scăderi de 3%, mai mult decât se așteptau oficialii în cel de-al patrulea trimestru al anului 2018. Astfel, cea mai slabă performanță economică de aproape un deceniu indică faptul că scăderea cu aproape 30% a valorii lirei a dus țara în recesiune.
Atât președintele Tayyip Erdogan, cât și ministrul său de finanțe, Berat Albayrak, care îi este și ginere, au declarat că Turcia a lăsat în urmă cele mai grave probleme economice. De asemenea, Albayrak a anunțat săptămâna trecută o serie de măsuri structurale menite să sprijine economia aflată în dificultate.
Inflația a scăzut de la nivelul înalt al anului trecut, dar rămâne ridicată, iar deficitul de cont curent al țării s-a redus brusc.
Cu toate acestea, numărul persoanelor înregistrate ca șomeri a crescut la 4,67 milioane de cetățeni în cele trei luni până în februarie, fiind vorba de o creștere de peste un milion de persoane față de anul precedent, conform datelor Institutului de Statistică din Turcia.
Șomajul din afara domeniului agriculturii, de 16,8%, a înregistrat o creștere în aceeași perioadă, conform datelor oficiale, de la 15,6% în perioada noiembrie-ianuarie.
Se așteaptă ca rata șomajului să își continue traiectoria ascendentă în Turcia în lunile următoare, influențând consumul și investițiile private, conform datelor emise de agenția de rating Moody's în luna martie.
În cele trei luni până în februarie, rata șomajului în rândul persoanelor în vârstă de 15-24 ani a crescut la 26,7%, cel mai înalt nivel după ce datele au devenit disponibile publicului larg, în anul 2005.
În general, șomajul a fost de 14,7% în perioada februarie-aprilie 2009.

 

 

Te-ar putea interesa și: