România, pe primul loc în UE la rata mortalităţii bebeluşilor

România, pe primul loc în UE la rata mortalităţii bebeluşilor

Bilanţul pe anul 2009 arată o situaţie îngrijorătoare atunci când vine vorba despre şansele de viaţă ale bebeluşilor născuţi în România. Datele oficiale arată că în 2009 au murit peste 2.000 de copii cu vârsta de până într-un an. Rata mortalităţii la copiii cu vârsta între zero luni şi un an a ajuns în România la 10,1%. Este cea mai mare la nivel european.

Situaţia a fost prezentată astăzi de prof. dr. Radu Vlădăreanu, Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Elias. Vlădăreanu a menţionat că în România au murit anul trecut 2.250 de copii de până la un an.

Astăzi, cu ocazia primei Zile Internaţionale a Solidarităţii, World Association of Perinatal Medicine (WAPM) şi Societatea Română de Obstetrică Ginecologie au organizat o conferinţă al cărei subiect a fost mortalitatea maternă şi infantilă.

În România, rată a mortalităţii la copiii mai mici de un an a ajuns la 10,1%, şi este "îngrijorătoare", după cum susţine profesorul Vlădărescu. La nivel global, patru milioane de copii mor în fiecare an în primele 28 de zile de la naştere.

În ceea ce priveşte cauzele principale de deces în rândul bebeluşilor în România, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat în 2007 un studiu, în urma căruia s-au evidenţiat următoarele afecţiuni responsabile cu moartea copiilor mai mici de un an: afecţiunile cu origine în perioada perinatală, afecţiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale, hypoxia şi asfixierea la naştere, anomaliile congenitale ale inimii şi ale sistemului circulator.

Situaţia este îngrijorătoare, dar se ameliorează

Numărul copiilor cu vârsta între 1 şi 4 ani care au murit în 2009 a fost de 410 copii. Cifrele arată că segmentul de vârstă cel mai puţin expus riscului unui deces este între 5 şi 9 ani. Conform INS, în 2009 au murit 266 de copii care aveau între 5 şi 9 ani. După vârsta de 10 ani, creşte din nou rata mortalităţii. Anul trecut au fost înregistrate 301 de decese la copii cu vârsta 10-14 ani, iar alţi 721 de adolescenţi cu vârsta între 15 şi 19 ani au murit anul trecut, conform INS.

Oricum, evoluţia în ultimii ani a ratei mortalităţii infantile arată o ameliorare. În 1990, pe segmentul de vârstă 0-4 ani au murit 11.227 de copii. Pe segmentul 5-9 ani au avut loc 1.011 decese, pe segmentul 10-14 ani - 909 decese, iar alte 1.404 de decese au avut loc la adolescenţi cu vârsta între 15 şi 19 ani.

Scăderea ratei mortalităţii infantile s-a menţinut, iar în anul 2000 se redusese la aproape jumătate: 5.202 de decese la copii între 0 şi 4 ani, 537 de decese la copii cu vârsta între 5 şi 9 ani, 1.015 de decese la copii între 10-14 ani, şi 1.043 de adolescenţi morţi cu vârsta între 15 şi 19 ani.

O gravidă moare la fiecare minut

Referitor la decesele materne, în lume, o femeie însărcinată moare la fiecare minut.

Dacă România are cea mai mare rată a mortalităţii la copii cu vârsta de până un an, în ceea ce priveşte decesul proaspetelor mămici situaţia este mai bună, România fiind pe la mijlocul clasamentului.

În opinia preşedintelui Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, Gabriel Bănceanu, în ceea ce priveşte mortalitatea maternă, în 2009 au murit în timpul naşterii şi în perioada de lăuzie 31 de femei. Dintre acestea, 15 au murit din cauza emboliilor pulmonare şi a emboliilor la creier.

În perioada 22-26 septembrie, la Barcelona, în Spania, se va organiza Congresul Mondial de Sănătate Maternă şi Infantila, unde vor participa experţi din 80 de ţări. Cu această ocazie, prof. dr. Radu Vlădăreanu va semna în numele României "Apelul către Cetăţeni", manifest care atrage atenţia asupra stadiului curent al sănătăţii materne şi infantile. Obiectivul concresului de la Barcelona este de a aduce o schimbare în situaţia dramatică la nivel internaţional a sănătăţii materne şi infantile.

Ne puteți urmări și pe Google News