Rata mondială de fertilitate, în scădere. Cum arată raportul ONU privind populația globală

Rata mondială de fertilitate, în scădere. Cum arată raportul ONU privind populația globală Sursa foto: Facebook/Fertilitate

Un nou raport al Organizației Națiunilor Unite arată că populația globală estimată va atinge vârful de 10,3 miliarde de persoane la mijlocul anilor 2080. Deși populația continuă să crească, raportul a constatat că această majorare încetinește. Un indicator al acestei încetiniri este scăderea ratei globale de fertilitate.

Rata de fertilitate reprezintă numărul de nașteri a fiecărei femei la vârsta de reproducere. La nivel mondial, rata este de 2,25 nașteri pe femeie. Acest nivel este cu un copil mai puțin pentru fiecare femeie decât cu trei decenii înainte, în 1990.

Rata globală de fertilitate, în scădere

Peste jumătate din toate țările au o rată a fertilității mai mică de 2,1 nașteri pe femeie. Aceasta este sub rata de înlocuire sau numărul de copii pe care fiecare femeie trebuie să îi nască pentru a preveni scăderea populației globale.

În întreaga lume, unul din patru oameni trăiește într-o țară a cărei populație a atins deja vârful.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest an, populația totală a atins deja vârful în 63 de țări. Printre acestea se numără Germania, China și Rusia, conform raportului.

Care continente au cele mai ridicate rate ale fertilității?

Începând cu anii 1950, Africa a avut cea mai ridicată rată de fertilitate dintre toate continentele.

Începând cu 2023, rata medie de fertilitate a țărilor africane este de 4,07 nașteri pe femeie. Europa are cea mai scăzută rată de fertilitate de anul trecut, cu 1,4 nașteri pe femeie.

Rata de fertilitate în SUA

Rata fertilității în SUA anul trecut a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Femeile în vârstă de 20 de ani au avut mai puțini copii, conform cercetătorilor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Între 2022 și 2023, rata fertilității s-a redus cu 3%. Aceasta a fost o scădere mai accentuată decât în anii precedenți. În 2022, rata a rămas constantă, iar în 2021, a crescut cu 1%, potrivit CDC.

În general, ratele de fertilitate din SUA au fost în scădere timp de decenii, iar reducerea din 2023 a urmat tendințele istorice, au declarat cercetătorii pentru USA TODAY. Mai multe femei care au copii preferă să îi nască la vârsta de 30 de ani, au constatat cercetătorii. În rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani a existat o scădere de 4% a nașterilor.

În ultimele decenii, și mai ales de la marea recesiune din 2008, factorii economici și așteptările societății au determinat tot mai mulți oameni să ajungă la concluzia că este normal să ai copii la 30 de ani, a declarat Allison Gemmill, profesor de familie și sănătate reproductivă la Universitatea Johns Hopkins, potrivit yahoo.com.

Revista presei