Rața chinezească vs. curcanul american. O relație furtunoasă

Rața chinezească vs. curcanul american. O relație furtunoasă

Rața chinezească vs. curcanul american. Relația Washington-Beijing nu a fost și nu va fi una simplă. Ar schimba lucrurile o poziție mai agresivă a Americii?

Rața chinezească vs. curcanul american - o nouă luptă. În ultimii ani, a devenit literă de lege la Washington că status quo-ul politicii SUA față de China nu poate continua în aceeași manieră. Motiv pentru care este necesară o schimbare radicală. Se cere o poziție mai agresivă, pentru a proteja interesele SUA în Asia, susține publicația NationalInterest.

Rața chinezească vs. curcanul american. Ce s-a schimbat

În primul rând, este necesară recunoașterea schimbării viziunilor SUA asupra Chinei. Nicio propunere de politică serioasă nu poate ignora schimbarea atitudinilor. Aceasta este deja evidentă în rândul factorilor de decizie politici, erudiți și chiar în rândul publicului larg din SUA.

Dar amintirea a ceea ce nu s-a schimbat între cele două superputeri este și mai importantă atunci când se elaborează o politică responsabilă a SUA în Asia de Est. La fel de important este că nici China, nici SUA nu vor să o invadeze pe cealaltă. Iar orice invazie sau ocupație nu ar fi posibile fără anihilarea nucleară. Care iese și ea din discuție.

Ne puteți urmări și pe Google News

În al doilea rând, China este înconjurată de puteri și de o geografie capabile să îngreunze expansiunea sa teritorială. Este puțin probabil ca Beijingul să străbată Asia, așa cum a făcut Berlinul în Europa între 1939 și 1945. Apa și munții din jurul Chinei o împiedică să facă asta, iar, în plus, Rusia, India, Pakistan și Coreea de Nord sunt toate puteri nucleare.

Rața chinezească are probleme în propria ogradă

Vietnamul și alți vecini pot avea o rezistență naționalistă considerabilă. Japonia, Coreea de Sud și Taiwanul sunt bogate și alocă fiecare mai puțin de 3% din produsul intern brut pentru apărare. Dar le-ar putea spori dacă este necesar. Toate acestea îngrădesc dorința Chinei de a dedveni o forță hegemonică care ar putea amenința în mod credibil emisfera occidentală.

În al treilea rând, China vrea comerț. Preocuparea cu privire la creșterea puterii economice a Chinei s-a concentrat asupra sporirii forțelor armate. Marina este cea mai importantă, căci poate ajunge să domine căile maritime din regiune. Nu în ultimul rând, puterile occidentale încă nu pot face prea multe în ceea ce privește situația din China.

Nici curcanul american nu o duce tocmai bine

Beijingul deține lagăre pentru indezirabili. Condamnarea și întemnițarea arbitrare sunt la ordinea zilei. Iar autoritarismul este tot mai apăsător. Dar SUA nu au pârghii clare care să împiedice aceste lucruri. Nu poate decât să comenteze de pe margine.

Beijingul și Washingtonul nu sunt de acord cu aspecte bilaterale importante, cum ar fi furtul proprietății intelectuale, transferurile forțate de tehnologie, spionajul și politicile industriale neloiale. Unele aspecte bilaterale pot fi remediate, iar altele nu.

Beijingul va ține cu dinții de încălcările suveranității sale și orice intervenție americană va agrava abuzurile pe care Beijingul le săvârșește.