Răsuflarea de gheață a vecinului Putin. Norvegia zăngăne armele

Răsuflarea de gheață a vecinului Putin. Norvegia zăngăne armele

Prezența rusă în regiune este acum în creștere, spune Oslo, scrie The Barents Observer.

„Dacă Norvegia nu are o prezență regulată și previzibilă în Nord, ar putea fi deschis spațiu pentru ca aliații sau alte puteri să-l umple”, a declarat ministerul norvegian al Apărării.

„O astfel de desfășurare ar putea avea consecințe negative asupra stabilității, iar Norvegia și-ar putea pierde influența asupra dezvoltării securității în propria vecinătate”.

Norvegia afirmă acum că are nevoie de o consolidare semnificativă a forțelor sale armate. Și depinde tot mai mult de cooperarea Aliaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul pe termen lung pentru forțele armate norvegiene acoperă perioada 2020-2024 și prevede consolidarea tuturor ramurilor militare.

16,5 miliarde de coroane norvegiene (1,46 miliarde de euro) vor fi disponibile forțelor armate în următorii opt ani.

O parte cheie a investițiilor va fi concentrată în nordul țării, unde Brigada Nord va fi consolidată cu un nou batalion, iar apărarea terestră din Finnmark va adăuga o putere de foc sporită.

Armata va primi noi vehicule de luptă blindate începând cu 2025, precum și arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

În plus, va fi creată o nouă unitate mobilă chimică, biologică, radioactivă și de apărare nucleară.

Marina va începe planificarea unei noi structuri de nave. Iar patru submarine noi vor fi incluse în forțele navale, la sfârșitul acestui an, iar flota de patru fragate a țării trebuie „îmbunătățită considerabil”. În plus, s-a prevăzut o prelungire a duratei de viață a corvetelor din clasa Skjold.

Flota Gărzii de Coastă a țării va fi consolidată în perioada 2021-2025 cu trei nave noi.

Forța aeriană norvegiană are acum un total de 22 de avioane de vânătoare F-35 noi și alte câteva vor fi incluse în următorii ani.

În plus, cinci noi aeronave de supraveghere aeriană Poseidon P-8 vor înlocui în curând aeronavele Orion.

Norvegia este, de asemenea, în proces de consolidare semnificativă a capacităților sale de apărare aeriană.

Astăzi rachetele de croazieră reprezintă cele mai dificile amenințări la adresa apărării aeriene a țării, iar guvernul intenționează să își modernizeze sistemul existent NASAMS.

La aceasta se adaugă achiziția unui nou sistem de apărare aeriană pe distanțe lungi, care va ajuta la apărarea țării împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune.

Forțele armate vor înființa, de asemenea, o nouă forță specială maritimă numită Grupul de operațiuni speciale (SOTG).

Conform planului de apărare, Norvegia se confruntă astăzi cu o situație serioasă de securitate națională.

„De la sfârșitul Războiului Rece, Norvegia și aliații noștri nu s-au confruntat cu o asemenea amploare a provocărilor contemporane de securitate împotriva statului, societății și oamenilor”, se arată în documentul prezentat.