Există încă multe necunoscute în ceea ce privește Covidul. De exemplu nu se ştiu o mulțime de lucruri despre anticorpii produși ca răspuns la SARS-CoV-2, dar noi studii fac lumină despre rezistența lor după vindecare.
Cât durează aceste proteine produse de sistemul imunitar în organism? Cât de bine se descurcă anticorpii împotriva diferitelor variante ale coronavirusului și cât de diferită este protecția oferită de anticorpii bazați pe vaccinare față de anticorpii produși de infecția anterioară? Acestea sunt cele mai frecvente întrebări puse de lumea ştiinţei.
Veşti bune pentru cei care au trecut prin boală
Dar, un nou studiu condus de oameni de știință din Marea Britanie ne oferă câteva piste noi pentru a aborda unele dintre aceste necunoscute. În primul rând, câteva vești bune bazate pe date: sângele persoanelor care au fost infectate în primul val al pandemiei și apoi s-au recuperat, pare să rețină anticorpii până la cel puțin 10 luni după debutul simptomelor.
„Preocupările inițiale au fost că răspunsul anticorpilor SARS-CoV-2 l-ar putea imita pe cel al altor coronavirusuri endemice umane, cum ar fi 229E , pentru care răspunsurile cu anticorpi sunt de scurtă durată și apar reinfecții”, explică echipa în lucrarea condusă de cercetătorul în boli infecțioase Liane Dupont de la King's College din Londra.
Din fericire, datele mai noi arată câteva semne încurajatoare
În primul rând, anticorpii neutralizanți au fost încă detectați în serurile convalescente timp de până la 10 luni post recuperare. În al doilea rând, au existat, de asemenea, dovezi ale unor activități de neutralizare încrucișată împotriva variantelor SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că oamenii care au fost expuși doar la SARS-CoV-2 de „tip sălbatic” original ar putea avea în continuare un anumit nivel de protecție împotriva mutațiilor ulterioare, deşi la niveluri inferioare.
„În general, serurile valului 1 au arătat activitate de neutralizare împotriva B.1.1.7 (alias varianta Alpha), P.1 (Gamma) și B.1.351 (Beta), deși la o potență mai mică pentru B.1.1.7 și B. 1.351", scriu cercetătorii.
La ce ajută noile descoperiri
Este de remarcat faptul că experimentele de laborator care măsoară activitatea anticorpilor din probele de sânge nu sunt același lucru cu măsurarea capacității oamenilor de a lupta efectiv împotriva virusului în viața reală, dar există încă știri promițătoare aici, inclusiv potențiale pentru cercetarea și proiectarea viitoare a vaccinurilor.
„Deși neutralizarea susținută împotriva variantei infectante SARS-CoV-2 este importantă, o activitate eficientă de neutralizare încrucișată este esențială pentru protecția pe termen lung împotriva variantelor emergente de SARS-CoV-2” , scriu cercetătorii.
„Observațiile sugerează că stimularea vaccinului COVID-19 ar putea fi un pas important pentru creșterea atât a lărgimii neutralizării, cât și a eficacității vaccinului împotriva noilor variante de îngrijorare SARS-CoV-2. Descoperirile au fost publicate în Nature Microbiology.