Partidul „Şor” este formaţiunea care creşte cel mai mult în preferințele alegătorilor moldoveni. Dacă la Chișinău ar fi duminică alegeri parlamentare anticipate, scena politică nu ar mai arăta ca în prezent.
Partidul „Şor” şi-a triplat scorul electoral, arată datele unui sondaj realizat în Republica Moldova. În cazul în care duminică ar avea loc alegeri, formaţiunea condusă de Ilan Şor ar acumula 16% dintre voturile moldovenilor care au o intenţie de vot.
Trei forţe politice ar accede în viitorul parlament de la Chişinău dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, arată rezultatele unui sondaj realizat telefonic, în ianuarie, de CBS Research, la comanda ONG-ului WatchDog.
Pe primul loc Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean)
Potrivit rezultatelor acestui sondaj publicate vineri la Chişinău, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) ar obţine 33,1% de voturi din partea cetăţenilor decişi să se prezinte la urne, fiind urmat de Blocul comuniştilor şi socialiştilor (de stânga, prorus) cu 31,1%.
Pe locul trei s-a clasat Partidul Şor (populist, pro-rus) - al controversatului om de afaceri Ilan Şor, care se ascunde în Israel de justiţia moldoveană - cu 16%.
Alte formaţiuni politice nu ar trece pragul de reprezentare de 5%. Peste 28% dintre cei intervievaţi nu au exprimat o opţiune de vot sau au spus că nu ar participa la alegeri.
Mişcarea Alternativa Naţională a lui Ion Ceban, primarul Chişinăului, se situează sub limita accederii în parlament, la fel ca Partidul Nostru, al lui Renato Usatîi.
Cât ar acumula Maia Sandu dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale
Potrivit sonsajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, atunci Maia Sandu ar acumula 36,1% dintre voturile celor decişi să voteze, iar fostul preşedinte socialist Igor Dodon - 22,6%.
Pe locul trei s-ar clasa Ion Ceban - 10,9%, iar pe locul patru Ilan Şor - 5,4%.
Întrebaţi în ce personalitate au cea mai mare încredere (fără să li se ofere variante de răspuns), cele mai multe dintre persoanele chestionate s-au exprimat fără ezitare pentru Maia Sandu - 23,8%. Pe locul doi, la o distanţă foarte mare, se situează fostul preşedinte prorus Igor Dodon - 6,9%, urmat de Ilan Şor - 3,5% şi Ion Ceban - 2,1%.
Cine este oligarhul Ilan Șor
Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, deși e fugit din țară de aproape doi ani. El controlează Partidul Șor, care asigură majoritatea pro-rusă și anti-reformistă din Parlament alături de PSRM, partidul lui Igor Dodon.
Născut la Tel-Aviv pe 6 martie 1987, el ajunge doi ani mai târziu în Republica Moldova împreună cu familia sa. Tătăl său, Miron Șor, un prosper om de afaceri în Israel, decisese să revină acasă în Republica Moldova. Aici el avea să deschidă o serie de inițiative de afaceri într-o Republica Moldova, proaspăt ieșită din Uniunea Sovietică.
În viața politică, Șor a fost îndrumat de Iurie Luncașu, un om de afaceri care s-ar fi sinucis în 2019 și care, potrivit celor de la RISE Moldova era implicat în afaceri cu droguri și se învârtea în cercurile fostului președinte Vladimir Voronin și a lui Vlad Plahotniuc.
De ce este fugar?
Ceea ce l-a adus în atenția publică pe Ilan Șor a fost „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Schema s-a desfășurat cu girul transpartinic al clasei politice de la Chișinău și sub nasul autorităților care aveau în sarcină prevenirea infracțiunilor economice, dar și a Băncii Naționale a Moldovei.
Pe timpul premierul Filat, o parte din proprietățile sindicatelor din Republica Moldova au trecut în proprietatea sa. La fel, Șor și-a consolidat poziția pe piața magazinelor de tip duty-free. Apoi a început să ducă o viața extravagantă cu petreceri de lux, zboruri în avioane private și multe credite contractate de la bănci sau oameni de afaceri din Republica Moldova, relatează Agerpres.