Răspunsul CORINEI ŞUTEU către zecile de cineaşti care îi cer demisia

Răspunsul CORINEI ŞUTEU către zecile de cineaşti care îi cer demisia

58 de cineaşti au cerut demisia ministrului Culturii şi spun că vor publica un material informativ, cu date şi cifre, intitulat „Romanian cinema behind the glittering screen” despre "angrenajul care paraziteaza cinematografia romaneasca la adapostul premiilor si al aprecierilor internationale".

După ce 58 de cineaşti au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş prin care îi cer să o demită pe Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei. În replică, Corina Şuteu a dat publicităţii un răspuns, în care spune că institutia pe care o conduce nu se va lasa antrenat in discutii sterile pe presupuneri de intentii legislative, ci va continua definitivarea propunerii de act normativ in domeniul cinematografiei

Totodata Suteu ii invita pe semnatarii scrisorii la audierea publica de marti, de la Ministerul Culturii.

"Ministerul Culturii nu se va lasa antrenat in discutii sterile pe presupuneri de intentii legislative, ci va continua sa lucreze pentru a-si definitiva propunerea de act normativ in domeniul cinematografiei, in consultare cu cei direct vizati de acesta. Intentiile Ministerului Culturii privind modificarea Legii cinematografiei reflecta, de fapt, directiile europene in domeniu, iar utilizarea unor termeni precum 'etatizare', 'comunism' sau 'Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste' nu e altceva decat o forma de argumentare ad Stalinum.", afirma Suteu, intr-o postare pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

In opinia ministrului, "statutul unui document in lucru al unei autoritati publice care ajunge in posesia unor persoane private, inainte ca autoritatea insasi sa considere ca documentul in cauza indeplineste conditiile de conformitate si vointa (in cazul de fata, de legiferare) a autoritatii respective, este cel al oricarei alte 'scurgeri de informatii': nu reflecta nimic altceva decat procesul complex de lucru prealabil unei initiative legislative", in orice moment al acestui proces "existand mai multe variante".

"Punerea in circulatie a unor zvonuri si speculatii nu reflecta o forma de transparenta decizionala, ci de presiune sistemica. Audierea publica, in schimb, pe care Ministerul Culturii o organizeaza marti, 2 august, de la ora 11, 00, impreuna cu Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, este o consultare (voluntara, nu impusa de lege) nu pe un material finit, nu pe o succesiune de articole si aliniate, ci pornind de la un set de idei si principii ce pot fi supuse modificarii in urma audierii.", atrage atentia Suteu.

Aceasta isi exprima speranta ca "autorii scrisorii nu intentioneaza sa extinda aceeasi viziune si asupra celorlalte domenii ale culturii care beneficiaza de subventii sau finantari nerambursabile din fonduri publice".

In ceea ce priveste "numirea Consiliului de Administratie", Suteu precizeaza ca "ea nu este rezultatul unei decizii arbitrare a ministrului Culturii, ci s-a facut in concordanta cu legea actuala (ale carei prevederi pe acest subiect nu au facut pana acum, timp de zece ani, subiectul vreunor contestari) si cu principiile generale de numire a Consiliilor de Administratie ale institutiilor publice".

"Cu exceptia reprezentantului Ministerului Culturii, toti ceilalti cinci membri, Alex Traila, Andrei Rus, Lucian Pricop, Horia Romanescu, Melinda Boros, au fost propusi de asociatii din domeniu - asa cum impune legea. Iar faptul ca membrii CA sunt profesionisti in domeniu este dovedit tocmai de colaborarile pe care le-au avut - cu asociatii, producatori si artisti din intregul spectru al cinematografiei romanesti, mult mai numerosi decat cei enumerati acuzator de autorii scrisorii. Selectia prin activitatea profesionala a membrilor CA nu face decat sa incerce sa sugereze artificial o conspiratie a carei existenta ar reduce intregul efort reformator al Ministerului Culturii la o cabala personala. La asa ceva nu se poate raspunde cu argumente logice.", se mai arata in raspunsul Corinei Suteu adresat cineastilor contestatari.

58 de cineasti romani au semnat o scrisoare deschisa prin care ii cer prim-ministrului Dacian Ciolos sa o demita pe Corina Suteu in urma incercarilor sale de a modifica abuziv Legea cinematografiei ignorand opinia breslei.

Potrivit semnatarului scrisorii, regizorul Cristian Comeaga, modificarile la Legea cinematografiei ar trebui sa se faca printr-o alta lege, "in urma unor dezbateri parlamentare, si nu in urma unei ordonante". El adauga ca prin audierea publica de marti "nu se abordeaza problemele reale, mari ale cinema-ului romanesc".

Comeaga arata ca in scrisoare exista "si alte informatii legate de abuzuri", printre acestea aflandu-se "numiri in consilii de administratie care nu sunt corespunzatoare", dar si "persoane incompatibile". Potrivit acestuia, noii membri ai Consiliului de Administratie al CNC nu vor mai fi obligati sa indeplineasca vreun criteriu de profesionalism, ci ar urma sa fie alesi de ministru "dupa criterii necomunicate public", regizorul exemplificand cu cinci din cei sase membri recent numiti in CA al CNC Alex Traila, Andrei Rus, Oana Radu, Horia Romanescu si Melinda Boros.

In finalul scrisorii, semnatarii anunta ca vor da publicitatii un material informativ, "'Romanian cinema behind the glittering screen', bazat pe cifre, documente si fragmente de acte normative, menit sa descrie "angrenajul care paraziteaza cinematografia romaneasca la adapostul premiilor si al aprecierilor internationale".