Răspunsul așteptat de întreaga omenire. Un medic român a spus adevărul despre vaccinul anti-COVID

Atât alianţa Pfizer-BioNTech, cât şi compania americană de biotehnologie Moderna au anunţat o eficienţă de peste 90% - o rată de prevenţie neobişnuit de ridicată - în studiile clinice dedicate vaccinurilor lor, care se bazează pe noua tehnologie ARN mesager.

Însă marea întrebare pe care și-o pune întreaga omenire este cât de sigure sunt aceste vaccinuri.

Miercuri, Marea Britanie a anunțat că a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat de compania americană Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, care va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare.

Specialiştii consideră că un vaccin anti-COVID-19 reprezintă cea mai bună şansă pentru ca omenirea să revină la normalitate în contextul pandemiei care a ucis aproape 1,5 milioane de persoane şi a afectat grav economia globală.

Medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a explicat care este motivul decalajului care apare în cazul începerii vaccinării între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Medicul a vorbit și de cțt de sigur este acest vaccin. împotriva pandemiei COVID-19

„Sută la sută sigur, nu este niciun vaccin. Dar, cu cât ne apropiem mai mult de procentul de 100%, adică 95%, este exact ceea ce avem nevoie.

E important de spus că există informații încă din luna noiembrie că Marea Britanie va fi prima țară care va avea aprobările necesare. Asta nu înseamnă că nu vom avea în curând și pentru Uniunea Europeană. Și ar trebui să înțelegem că România face parte din Uniunea Europeană și că pentru a obține această aprobare avem nevoie de raportul final din partea Agenției Europene a Medicamentului, care probabil că va veni undeva la finalul lunii decembrie, se vorbește chiar de data de 29. Imediat după, Comisia Europeană va fi cea care va avea ultuml cuvânt de spus. Deci decalajul care are loc între Uniunea Europeană și ceea ce se întâmplă în Marea Britanie probabil că va fi de doar câteva săptămâni”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Vaccinul anti-Covid. Depinde cât de repede vine tranșa a doua de vaccin

În ceea ce privește strategiile de vaccinare din Uniunea Europeană și Marea Britanie, specialistul a spus că acestea sunt asemănătoare.

„Împreună cu personalul medical, vor fi și persoanele vulnerabile. Acest lucru clar ni-l dorim și noi, dar rămâne de văzut dacă dozele care vin în prima tranșă din vaccin vor fi suficiente. Dacă vor fi suficiente, practic cele două etape, adică personalul medical și cei din serviciile medicale, vor merge împreună.

Dar a doua etapă care se referă la persoanele vulnerabile, și aici mă refer la persoanele cu afecțiuni cronice și la cei care sunt vârstnici, va fi foarte apropiată de prima etapă. Depinde cât de repede vine tranșa a doua de vaccin”, a explicat dr. Adrian Marinescu.