„Rasismul” statuilor confederate. Generalul Robert E. Lee, batjocorit și în mormânt

„Rasismul” statuilor confederate. Generalul Robert E. Lee, batjocorit și în mormânt

Manifestațiile împotriva violențelor polițienești din Statele Unite au relansat dezbaterea sensibilă asupra moștenirii trecutului sclavagist al țării, simbolizat de numeroase monumente ridicate în omagiul armatei confederate, în timpul Războiului de Secesiune. Pe care mulți le vor distruse.

În jurul acestor statui și monumente –multe vandalizate -  există o polemică de ani de zile dar moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat în timp ce era arestat de un polițist alb, la Minneapolis, a relansat această polemică, odată cu uriașele proteste care zguduie la ora actuală mai multe orașe americane.

Moartea lui George Floyd a declanșat mișcări de proporții iar mai multe monumente considerate ca simboluri ale trecutului rasist al Statelor Unite, dar apărate de numeroși conservatori, au suferit degradări.

În Virginia, unde s-au instalat primii coloniști englezi înainte de a devein inima Americii sclavagiste, guvernatorul Ralph Northam vrea să scoată de pe soclu, „cât mai repede posibil”, statuia eroului și comandantului armatei sudiste, generalul Robert E. Lee.

Statuia tronează de un secol într-o piață din Richmond, capitala statelor confederate în timpul războiului din 1861-1865.

„În anul 2020, nu mai putem onora un system care era bazat pe cumpărarea și vânzarea de ființe umane”, a explicat, săptămâna aceasta, guvernatorul democrat Ralph Northam.

„Da, această statuie este de mult timp ”, a spus el. „Dar a fost rău la vremea respectivă și este rău și astăzi”, a comentat guvernatorul.

În ultimele zile, piedestalul statuii a fost vandalizat cu sloganuri ca „Black Lives Matter” sau „Polițiști, veți plăti”.

Mai mult, reverendul Robert W. Lee, un descendent al generalului, susține și el demontarea statuii strămoșului, pe care o consideră drept „un simbol al opresiunii”.

„Aceasta este o zi a dreptății, nu numai pentru familia mea (sic) , ci și pentru nenumărații sclavi care au luptat pentru dreptate cu mult înainte și după Războiul de Secesiune”, a spus el.

Cu două zile înainte de anunțul guvernatorului Virginiei, un alt monument confederat a fost demontat în Alexandria, în apropiere de capitala Washington,  Statuia din bronz era instalată de 30 de ani.

Ea reprezenta un soldat sudist si era denumită Appomattox după orașul din Virginia unde armata sudului a semnat predarea către forțele unioniste, în aprilie 1865.

În Alabama, statuia amiralului sudist Raphael Semmes a fost scoasă de pe soclu, în orașul Mobile.

„Îndepărtarea acestei statui nu va schimba trecutul”, a spus primarul din Mobile Sandy Stimpson. Dar „este vorba despre eliminarea unei potențiale distrageri, astfel încât să ne putem concentra clar asupra viitorului orașului nostru”.

În Montgomery, capitala statului Alabama, unde s-a născut mișcarea pentru drepturile civice ale minorității de culoare, protestatarii au dărâmat, luni, o statuie a generalului Robert E. Lee instalată în fața unei școli care-i poartă numele.

Cei care au protestat față de acest act au declarant că aceste statui reprezintă un omagiu adus moștenirii sudiste iar suprimarea lor nu va face decât să se șteargă o parte din istoria țării.

Președintele Donald Trump a estimat la rândul lui că aceste acte echivalează cu „facerea de bucăți” din istoria și cultura americană.

Cu toate acestea, potrivit istoricilor, majoritatea acestor monumente din sud Sudul au fost ridicate în epoca legilor „Jim Crow”, care au stabilit segregarea rasială, după înfrângerea confederată și până în anii ’60.

Ne puteți urmări și pe Google News