Rareş Bogdan loveşte crunt în MAE: „În altă ţară nu mai era în funcție nici ministrul...”

Rareş Bogdan loveşte crunt în MAE: „În altă ţară nu mai era în funcție nici ministrul...”

Rareş Bogdan a criticat în termeni foarte duri Guvernul Orban. Europarlamentarul s-a arătat deranjat de comunicatul de sâmbătă al Ministerului Afacerilor Externe, pe tema plecării românilor în străinătate la muncă în plină pandemie.

Rareş Bogdan: „Ministerul spunea că nu e responsabilitatea lor. Eu vă spun că orice cetățean care e în afara granițelor, care are cetățenia română, este responsabilitatea ministerului și a țării sale. Dacă ar fi dat în Israel, în SUA, în Franța, Ministerul de Externe un astfel de comunicat, astăzi nu mai era în funcție nici ministrul, nici secretarul de stat, nici cei care au dat comunicatul, dar suntem în România. Eu vreau să aflu de ieri cine a dat acel comunicat prin care MAE se spală pe mâini cu privire la situația unor români. Nu ai voie să fac așa ceva”, a declarat europarlamentarul la un post de televiziune.

Ce spune comunicatul

„MAE precizează că a acţionat permanent în sprijinul cetăţenilor români care lucrează în străinătate, în conformitate cu responsabilităţile care revin instituţiei, stipulate în art. 5 în Legea 156/2000, în special în condiţiile apariţiei pandemiei de COVID-19”

"MAE a informat constant cetățenii români din străinătate asupra situației din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv asupra riscurilor și dificultăților pe care le presupun deplasările în străinătate în această perioadă, în contextul măsurilor adoptate de către statele europene pentru gestionarea acestei crize. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

MAE reamintește că, pentru exercitarea eficientă a acestor competențe legale ale MAE, care se raportează la aplicarea contractelor de muncă deja încheiate de lucrători, este necesar ca, în prealabil, clauzele contractelor individuale de muncă să fie redactate și încheiate cu respectarea intereselor/drepturilor lucrătorilor români.

În acest context, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate au tratat cu prioritate orice solicitare de sprijin venită din partea cetățenilor români și, de asemenea, s-au autosesizat, inclusiv urmare semnalărilor din mass-media asupra unor situații punctuale, efectuând demersuri în mod pro-activ, la nivelul autorităților locale și centrale, pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile contractelor de muncă și a modului în care sunt aplicate prevederile legislației europene și naționale relevante, depunând eforturi pentru soluționarea fiecărui caz, conform competențelor (...).