Editura Evenimentul si Capital

De ce NU AVEM AUTOSTRĂZI. Raportul Curții de Conturi: 117.000.000 euro, RISIPIȚI sau ÎNSUȘIȚI ca SPORURI și PRIME ILEGALE.

FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANȚU
Autor: | | 4 Comentarii | 7682 Vizualizari

Vagoane dispărute, incompetență privind cheltuirea banilor publici pentru autostrăzi și drumuri naționale, sporuri și prime ilegale, sunt câteva concluzii ale inspectorilor Curții de Conturi, ce s-au conturat anul trecut asupra conturilor de execuție întocmite pentru exercițiul bugetar al anului 2016.

În raportul Curţii de Conturi pe anul 2016, inspectorii au menționat că au fost identificate 21.427 de cazuri de abateri, care au generat venituri suplimentare de 978,1 milioane lei, prejudicii de 687,6 milioane lei sau erori financiar-contabile de 43,225 miliarde lei (aproximativ 9,2 miliarde de euro).

Banii pentru 20 de kilometri de autostradă

În companiile și societățile subordonate Ministerului Transporturilor și cel al Comunicațiilor, inspectorii Curții de Conturi au realizat mai multe controale (de audit financiar și de conformitate).

Pe lângă abaterile și prejudiciile constatate, angajații Curții de Conturi au precizat că mai multe instituții nu au fost în stare să cheltuiască banii publici pentru diverse proiecte de investiții și dezvoltare.

În 2016, printre instituțiile statului care nu au reușit să cheltuiescă banii alocați de la bugetul de stat se află Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Conform raportului Curții de Conturi, oficialii CNAIR, în 2016, nu au fost în stare să cheltuiască 540 milioane lei, (aproximativ 117 milioane euro), bani de la bugetul de stat pentru autostrăzi și drumuri naționale.

Un calcul simplu arată că oficialii CNAIR, dacă ar fi reușit să gestioneze mai bine banii publici, ar fi construit circa 20 de km de autostradă.

CFR a pierdut urma a 21 de vagoane

La compania CFR SA, inspectorii Curții de Conturi au constatat că s-au dat bonusuri ilegale și că au dispărut mai multe vagoane. Reprezentanții CFR ne-au declarat că vor contesta raportul, dar un comunicat oficial nu a fost emis încă.

Mai exact, conducerea CFR SA şi membrii Consiliului de Administraţie al companiei au beneficiat nelegal de remuneraţii bonus în sumă de 307.000 de lei pentru aprobarea planului de management/ administrare, iar alţi angajaţi au utilizat, în perioada 2015 - 2016, autovehicule aflate în proprietatea societăţii, decontând cheltuieli cu combustibilul pentru activităţi fără legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute în actele normative de funcţionare.

Conform raportului, ulterior inventarierii vagoanelor de călători din parcul centralizat al CFR SA, Comisia de inventariere nu a prezentat documentele care să justifice propunerea de scoatere din patrimoniu a unui număr de 21 de vagoane de călători.

ANCOM a efectuat plăţi ilegale între 2014 şi 2016

Și la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii inspectorii Curții de Conturi au constatat ilegalități.

Mai exact, ANCOM a efectuat, în perioada 2014 - 2016, plăţi ilegale sub formă de premii „pentru realizări deosebite în activitate”, în valoare totală estimată de 1,508 milioane lei, fără ca acestea să fie prevăzute în contractele colective de muncă, se menţionează în Raportul Curţii de Conturi pe anul 2016. Potrivit sursei citate, din suma totală raportată ca plată ilegală, 1,230 de milioane de lei au fost reprezentate de sume brute, iar 278.000 de lei contribuţii ale angajatorului.

Bonusuri ilegale la Poșta Română

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate