Raport ONU: 881 de jurnalişti ucişi pentru că au spus adevărul
- Antonia Hendrik
- 3 noiembrie 2019, 12:21
Un raport ONU arată că peste 800 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii ani, iar mai mult de jumătate sunt din ţările unde domneşte pacea.
Datele publicate de UNESCO sunt îngrijorătoare şi se cere să se pună capăt impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor. Preşedintele Parlamentului European, Sassoli: "Aducem omagii lui Dafne Caruana Galicia, Jan Kuciak şi tuturor celor care şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria lor".
În ultimii 10 ani, cel puţin 881 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au spus adevărul. În nouă cazuri de 10, crimele rămân nepedespite. Omorurile au crescut au 18% în perioada de 5 ani, 2014-2018 în comparaţie cu anii precedenţi, iar 55% din crime au avut loc în ţări "paşnice". Aproape 90% din cei responsabili pentru uciderea a 1.109 jurnalişti între 2006 şi 2018 nu au fost pedepsiţi.
Omorurile rămân nepedepsite în 90% din cazuri
Ţările cu cea mai mare rată de victime în rândul jurnaliştilor sunt statele arabe, urmate de America Latină, Caraibe şi Asia. Cu tote acestea, UNESCO a înregistrat o scădere a numărului de crime în primele 10 luni ale anului 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 44 de omucideri de jurnalişti raportaţi la 30 octombrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 90 la aceeaşi dată în 2018.
Acestea sunt cifrele lansate de UNESCO pentru a pune capăt nepedepsirii pentru infracţiunile împotriva jurnaliştilor. Directorul general al ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Audrey Azoulay, le numeşte ''îngrijorătoare ''.Anul acesta, spune el, prin campania #KeepTruthAlive, se contestă percepţia cum că crimele au loc departe de ochiul public, afectând în principal corespondenţii de război.
Au fost ucişi, în mare parte, cei care anchetau cazuri de corupţie
''Se pune accentul pe jurnaliştii locali care lucrează în domeniul corupţiei şi politicii non-conflictuale, care au reprezentat 93% din decesele jurnaliştilor în ultimii 10 ani. UNESCO face apel la toţi cei care pun în pericol jurnaliştii, omorâţi zilnic şi care nu fac nimic pentru a opri această violenţă. Sfârşitul vieţii unui jurnalist nu trebuie să fie niciodată sfârşitul căutării adevărului'', a spus Azoulay într-o declaraţie.
De asemenea, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a dorit să participe la dezbateri. "Nu există democraţie fără libertatea presei - scrie el pe Twitter - În această Zi Internaţională de stopare a nepedepsirii cimelor împotriva jurnaliştilor, aducem un omagiu lui Daphne Caruana Galicia, Jan Kuciak şi tuturor acelora din întrega lume care şi-au pierdut viaţa şi au suferit atacuri doar fiindcă şi-au făcut meseria".
Daphne Caruana Galicia, jurnalistă şi bolgger malteză, angajată în numeroase investigaţii împotriva corupţiei, a fost asasinată într-un atac cu bombă în 2017, în timp ce Jan Kuciak, un jurnalist slovac, s-a angajat în investigaţii privind gestionarea fondurilor structurale ale UE şi a fost găsit ucis în propria casă în februarie 2018.
"Când jurnaliştii sunt luaţi la ţintă, întreaga companie plăteşte preţul", a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Dacă nu reuşim să-i protejăm, ne va fi extrem de dificil să fim informaţi şi să contribuim la procesul decizional. Dacă jurnaliştii nu reuşesc să-şi facă treaba în siguanţă, lumea de mâine va fi marcată de confuzie şi dezinformare", a adăugat el. Apoi a concluzionat că "fără libertatea de exprimare şi mass-media libere, va fi imposibil ca democraţia să avanseze şi să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă pe care ni le-am stabilit", potrivit celor relatate de La Repubblica.