Raport exploziv: „Legătură clară” între Antifa și combatanții sirieni
- Adrian Pătrușcă
- 4 august 2020, 23:57
Un raport al Departamentului american pentru Afaceri Interne (DHS) dezvăluie că guvernul federal investighează șase americani care sprijină Antifa, cu privire la eventuale legături cu o grupare teroristă din Siria.
Biroul de Informații și Analiză al DHS a prezentat un raport intern redactat la jumătatea lunii iulie, având titlul „Conflictul din Siria și legăturile sale cu Mișcarea Antifascistă din Statele Unite”.
Investigația a început în iunie, la două săptămâni după ce președintele Trump a promis să desemneze mișcarea Antifa ca o organizație teroristă și în momentul în care atacurile la adresa proprietăților federale și a agenților federali din Portland, Oregon se intensificau.
Raportul, care nu era menit a fi dat publicității, și din cauză că acesta conținea numele persoanelor anchetate, ajungea la concluzia că „pare a exista o legătură clară” între ideologia Antifa și ceea ce raportul descrie ca „învățăturile federalismului democratic kurd”, potrivit unei copii obținute de ziaristul Ken Klippenstein de la The Nation.
Cel puțin șase persoane au părăsit Statele Unite pentru a merge să lupte alături de facțiunile kurde, inclusiv Unitățile de Protecție Populară, conform Direcției de Frontieră din DHS.
„Preocuparea și interesul față de aceste persoane este cauzat de tipurile de competențe și de motivații care s-au putut dezvolta pe durata șederii lor în străinătate, angajați în conflictele de acolo”, menționează raportul.
Cu toate acestea, nici una dintre grupările kurde nu este clasificată de către Departamentul de Stat ca organizație teroristă.
DHS descrie Antifa ca fiind condusă de o „paletă de ideologii politice de extremă stânga, inclusiv anticapitalismul, comunismul, socialismul și anarhismul”.
Un act de terorism este definit de către legea Patriot Act ca fiind ceva „periculos pentru viața umană” și o „violare a legilor penale ale Statelor Unite” pentru a „intimida sau constrânge o populație civilă”, pentru a „influența politica guvernului” sau pentru a „afecta comportamentul guvernului”.
Nu se cunoaște încă cine a cerut raportul DHS, care face legătura dintre mișcarea Antifa și kurzi, iar DHS nu a oferit încă un răspuns la aceste întrebări formulate de ziariștii americani.
Una dintre persoanele anchetate este Brace Belden, co-animator al podcastului TrueAnon, care a luptat alături de forțele kurde în 2016.
Belden a declarat pentru The Nation că nu are nici o legătură cu Antifa:
„Guvenul american a spionat și calomniat comuniștii timp de o sută de ani, dar a avut în general decența de a nu trata un Roșu ca anarhist.”
Potrivit unui studiu realizat de Centre for Strategic and International Studies, în ultimii 25 de ani, nici un militant Antifa nu a fost considerat responsabil de nici o crimă în Statele Unite, în ciuda implicării partizanilor săi în revolte de stradă și în manifestații violente.