Raport: Armele nucleare rămân o ameninţare în lume

Peste 5000 de focoase nucelare sunt desfășurate și sunt gata de utilizare, inclusiv un număr de 2000, aflate într-o stare de alertă operațională, susține, în raportul pe 2011 Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm. Documentul avertizează că au fost făcute foarte puține progrese pentru dezarmarea nucleară.

Cele două mari puteri nucleare, Rusia și Statele Unite, dețin 11.000 și, respectiv, 8.500 de focoase nucleare, susține documentul Institutului cu sediul la , conform tribune.com

Dintre cele 20.500 de focoase nucleare deţinute de opt ţări  - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan şi Israel -  ”peste 5.000 sunt desfăşurate şi gata de utilizare, dintre care 2.000 sunt menţinute într-o stare de înaltă alertă operaţională”, se spune în document.

”Cele cinci state recunoscute oficial ca puteri nucleare şi semnatare ale Tratatului de Neproliferare  din 1968,  fie instalează noi sisteme de arme nucleare, fie şi-au anunţat intenţia de a o face”, susține raportulreferindu-se la SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China.

În paralel, India şi Pakistanul, puteri nucleare de facto care nu au ratificat TNP, continuă să ”îşi sporească toate capacităţile de a produce materiale fisibile pentru uz militar”, conform raportului.

SIPRI este un institut independent internațional dedicat cercetării în domeniul conflictelor, controlului armelor și dezarmării.