Raport al Comisiei pentru Afaceri Europene: "Tranziţia nu s-a încheiat în România"

Un raport depus recent în Senatul francez, intitulat "România şi Bulgaria: tranziţia neterminată" şi realizat pentru Comisia pentru Afaceri Europene, susţine că România şi Bulgaria sunt în continuare în faza de tranziţie.

Raportul Comisiei Europene este foarte negativ pentru România şi doar puţin mai binevoitor pentru Bulgaria, se arată în documentul publicat în urmă cu câteva săptămâni.

"Este necesar să se ia în considerate că dictatura a sacrificat două din trei generaţii actuale şi a anesteziat societatea civilă. Criza economică este o altă circumstanţă atenuantă", se menţionează în raport, care susţine că fondurile structurale ar putea ajuta la stabilizarea celor două ţări: "În România, aceste fonduri ar fi putut reprezenta în fiecare an 3,8 la sută din PIB".

"Dificila absorbţie a fondurilor europene ilustrează dificultăţile cu care se confruntă Bulgaria şi România şi reamintesc că, în reconstruirea unui stat, totul merge mână în mână: pentru că nu s-a încheiat reforma statului de drept şi mecanismele administrative şi judiciare nu sunt fiabile, fondurile sunt prost absorbite, iar fondurile fiind prost absorbite, nu produc efectele aşteptate", se mai precizează în document. Nepregătite pentru Schengen Pregătirea României şi Bulgariei din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen nu înseamnă că cele două state vor fi capabile să gestioneze fluxurile de imigranţi ilegali din Asia şi Africa, se mai arată în acelaşi raport.

Conform textului, Sofia şi Bucureştiul sunt pregătite din punct de vedere tehnic şi au integrat cu succes Sistemul Informatic Schengen. În plus, cele două ţări şi-au asumat angajamente de a se ocupa de imigraţia ilegală.

Însă, în ciuda acestor lucruri, senatorii francezi susţin în raport că măsurile adoptate nu vor oferi securitatea totală la frontierele UE. Ei observă că punctele de frontieră de la graniţa bulgaro-turcă sunt conforme cu cerinţele UE, dar că cele de la graniţa dintre Grecia şi Turcia sunt foarte laxe, şi, prin urmare, aderarea Bulgariei la Schengen ar uşura fluxul de imigranţi ilegali din Turcia spre Grecia şi, apoi, prin Bulgaria şi România spre Europa Centrală şi de Vest, se mai arată în raportul respectiv, citat de Agerpres.