Rapoarte secrete arată ce investiții a făcut oligarhul rus, Roman Abramovici, în SUA

Rapoarte secrete arată ce investiții a făcut oligarhul rus, Roman Abramovici, în SUA sursa: Instagram

Guvernele europene au înghețat bunurile oligarhului rus, inclusiv conace și o echipă de fotbal. Dar cât de mulți bani au ajuns în SUA a rămas un secret. Între 2001 și 2016, o rețea secretă de 10 companii offshore a investit 1,3 miliarde de dolari în firme de investiții și fonduri speculative americane.

Blocajul făcut de Marea Britanie

Banii, trimiși prin jurisdicțiile extrem de secrete ale Insulelor Virgine Britanice și Cipru, au fost greu de urmărit. Dar, cu ajutorul înregistrărilor bancare confidențiale, anchetatorii de pe State Street, una dintre cele mai vechi bănci din America, au dat peste identitatea investitorului misterios: Roman Abramovici, oligarhul renumit pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Anchetatorii au raportat rețeaua de investiții a lui Abramovici într-o serie de „rapoarte de activitate suspectă” către Departamentul de Trezorerie al SUA în 2015 și 2016. Ei au indicat înregistrările judecătorești care arată că Abramovici a făcut „plăți substanțiale în numerar” în Rusia pentru „patronaj și influență politică”. Și au detaliat modul în care structurile corporative ale companiilor care dețin cele 1,3 miliarde de dolari s-au schimbat frecvent, ceea ce au spus că ar putea fi o încercare de a „ascunde proprietatea”.

În următorii șase ani, guvernul SUA nu a luat nicio măsură împotriva lui Abramovici, iar ancheta State Street a rămas secretă. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, guvernele occidentale au luat măsuri pentru a reprima oligarhii cu legături cu Kremlinul. Săptămâna trecută, Regatul Unit l-a sancționat pe Abramovici, invocând „relația sa strânsă” cu Putin și spunând că materialele de la o companie siderurgică pe care o controlează ar fi putut fi folosite pentru a construi tancuri rusești. Marea Britanie i-a înghețat bunurile din țară, inclusiv mai multe vile și echipa de fotbal din Premier League - Chelsea Football Club.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA nu au făcut nicio mișcare împotriva lui Abramovici, dar asta se poate schimba în curând, a declarat un oficial american pentru BuzzFeed News. Abramovici este examinat de un nou grup operativ condus de Departamentul de Justiție, numit KleptoCapture, care își propune să identifice resursele și să înghețe activele oligarhilor care l-au ajutat pe Putin, a spus oficialul. Cât de mult din banii lui Abramovici au ajuns în Statele Unite nu a fost niciodată dezvăluit public. Ancheta State Street arată că Abramovici a investit până la 10% din averea sa estimată în fonduri administrate de finanțatori americani.

Reprezentanții lui Abramovici nu au răspuns solicitărilor repetate de comentarii. Episodul State Street, raportat aici pentru prima dată, are la bază Fișierele FinCEN, documente guvernamentale secrete obținute de BuzzFeed News și partajate cu Consorțiul Internațional de Jurnalişti de Investigație.

Sancțiuni asupra lui Abramovici

Băncile și alte instituții financiare trimit rapoarte de activitate suspectă către Rețeaua de aplicare a infracțiunilor financiare a Departamentului Trezoreriei, cunoscută sub numele de FinCEN, atunci când detectează o tranzacție care poartă semnele de spălare a banilor sau alte abateri financiare. Rapoartele nu sunt dovezi ale unei infracțiuni, dar pot fi instrumente utile pentru agenții de aplicare a legii.

BuzzFeed News a obținut mii de aceste documente, care nu ar trebui să fie făcute publice niciodată, de la Natalie Mayflower Souurs Edwards, o anunțătoare care a lucrat la FinCEN. Documentele lui Abramovici oferă un indiciu despre cât de mult știu anchetatorii americani despre proprietățile sale – și ridică întrebări dacă guvernul deține informații similare despre alți oligarhi apropiați de Putin.

Abramovici a fost mult timp obiect de controverse. În turbulenții ani 1990, pe măsură ce Rusia trecea de la comunismul sovietic la capitalism, el a câștigat miliarde prin achiziționarea companiilor energetice de stat la prețuri ieftine în tranzacții frauduloase pe măsură ce acestea erau privatizate. Avocatul lui Abramovici a acceptat într-un tribunal britanic că Abramovici a fost informat de corupție în această perioadă. Acest lucru nu l-a împiedicat să aibă o primire călduroasă în Occident - în special în Marea Britanie. La începutul anilor 2000, el a cumpărat Chelsea Football Club, precum și o serie de proprietăți de lux în West End din Londra.

În Europa continentală, Abramovici avea și alte proprietăți de lux, inclusiv un conac pe Riviera Franceză, locuit cândva de regele Edward, care a abdicat de la tronul britanic în 1936. Iahturile oligarhului erau acostate frecvent în Marea Mediterană. Abramovici și-a dobândit o reputație în presa britanică pentru că a folosit avocați scumpi și legile stricte ale țării privind calomnia pentru a-și apăra reputația. În timp ce jurnaliștii și politicienii au pus ocazional la îndoială sursa fondurilor lui Abramovici, averea sa a fost lăsată neatinsă de guvernele occidentale, chiar dacă relațiile cu Rusia s-au acrit în anii 2010, când guvernul lui Putin a invadat estul Ucrainei, a intervenit în alegeri şi a folosit otravă pe dezertorul Serghei Skripal.

Totul s-a încheiat când Putin a lansat o invazie asupra Ucrainei. La două săptămâni după ce Rusia a lansat primele rachete, guvernul britanic l-a sancționat pe Abramovici, invocând „relația sa strânsă” de decenii cu Putin. „Această asociere a inclus obținerea unui beneficiu financiar sau a altor beneficii materiale de la Putin și de la Guvernul Rusiei”, a spus Trezoreria britanică. Uniunea Europeană și-a anunțat marți propriile sancțiuni împotriva lui Abramovici.

Susținerea oferită președintelui din Zimbabwe

Dar, deși ascensiunea și căderea lui Abramovici în Europa sunt bine documentate, se știu puține despre relațiile sale cu sistemul financiar american. Rapoartele de activitate suspectă depuse de State Street aruncă lumină asupra trecerii de decenii a lui Abramovici în sistemul financiar american, cu ajutorul firmelor de investiții din SUA.

State Street nu s-a ocupat de niciunul din banii lui Abramovici. Una dintre diviziile băncii avea un contract pentru a lucra pentru fonduri speculative, gestionând dosarele clienților lor și efectuând verificări împotriva spălării banilor. Fondurile speculative își câștigă banii luând numerar de la investitorii bogați și investindu-i în numele lor. Numerarul poate fi investit în străinătate, dar banii sunt gestionați din SUA.

Ancheta băncii a început după ce Wall Street Journal a raportat că autoritățile americane cercetau dacă fondul speculativ Och-Ziff știa despre un împrumut pe care o companie în care a investit l-a făcut dictatorului din Zimbabwe, Robert Mugabe. În timp ce se uitau la lista de clienți a lui Och-Ziff, anchetatorii State Street au descoperit rețeaua de 10 companii offshore, cu sediul în Insulele Virgine Britanice și Cipru, care dețineau investiții de 1,3 miliarde de dolari în diverse fonduri. Băncile americane sunt obligate să raporteze orice activitate suspectă pe care o detectează Departamentului de Trezorerie al SUA, așa că anchetatorii State Street au început să sape.

Una dintre companiile din rețea, Netherfield, a fost implicată într-o tranzacție offshore complexă care a strâns 50 de milioane de dolari pentru o companie controlată de Igor Shuvalov, unul dintre consilierii cheie ai lui Putin. Înțelegerea a fost raportată la Barrons în 2011. Povestea nu l-a numit pe Abramovici drept proprietarul Netherfield, dar anchetatorii State Street au descoperit în cele din urmă că îi aparține. În lunile de după difuzarea poveștii, Netherfield a fost închis, iar investițiile sale au fost mutate într-o companie nou înființată în Insulele Virgine Britanice, au descoperit anchetatorii State Street.

Numerarul folosit pentru investițiile rețelei proveneau din conturi la o mică bancă comercială din Austria numită Kathrein. Dar când au fost înființate unele conturi de investitori, Kathrein nu l-a numit pe Abramovici drept proprietarul final al banilor în nicio documentație. Kathrein nu a comentat această poveste, invocând legile austriece privind secretul bancar.

Fondurile de investiții din SUA

O firmă numită Concord Management părea să fi fost înființată pentru a supraveghea investițiile. Cu toate acestea, State Street a avut probleme în a găsi detalii de bază despre Concord, inclusiv dacă a existat. Anchetatorii „nu au putut identifica sau verifica existența Concord, iar entitatea are un site web nefuncțional”, au scris ei într-un raport de activitate suspectă. „Câteva dintre persoanele numite ca persoane de contact au o prezență limitată pe internet. În plus, adresa furnizată pentru Concord este un parc de birouri comerciale.”

Într-o declarație trimisă la BuzzFeed News, un purtător de cuvânt al Concord Management a declarat că această companie „oferă cercetare independentă de la terți, diligență și monitorizare a investițiilor, dar nu investește în niciun fond”. În cele din urmă, anchetatorii State Street l-au raportat Trezoreriei pe Abramovici, companiile sale offshore, Concord Management și Kathrein Bank pentru activitate suspectă în decembrie 2015.

Ei au remarcat, de asemenea, că Och-Ziff și alte câteva fonduri de investiții americane, inclusiv BlackRock, au numărat companiile offshore ale lui Abramovici printre clienții lor. State Street nu a numit acele fonduri pentru activități suspecte sau criminale și nu există nicio dovadă că au acționat împotriva oricăror reglementări sau legi financiare.

Reprezentanții BlackRock și Och-Ziff, acum rebranduiți ca Sculptor Capital Management, au refuzat să comenteze despre Abramovici. „BlackRock are un program robust de conformitate, respectă toate reglementările aplicabile și ia măsurile necesare pentru a asigura respectarea sancțiunilor relevante”, a spus un purtător de cuvânt. Niciunul dintre fonduri nu a comentat dacă Abramovici rămâne client, deși unele companii de investiții din SUA i-au înghețat numerarul.

Un angajat al unui fond care a lucrat cu Abramovici a spus că toate tranzacțiile erau legale la acea vreme și că nu era un secret în cercurile financiare că Abramovici investește în SUA. „Oamenii știau cine este Concord și știau că face parte din el și pot exista cazuri în care numele lui figurează pe documente”, a spus angajatul. „Există o dinamică în care el este retroactiv în mintea unor oameni.”

Ce se va întâmpla cu oligarhul

În martie 2016, State Street a continuat cu o serie de rapoarte suplimentare de activitate suspectă care oferă mai multe detalii despre ancheta în curs a băncii. Banca a declarat că a oprit o serie de tranzacții legate de rețeaua offshore a lui Abramovici până când anchetatorii au primit documente care arătau modul în care companiile erau legate de Abramovici. Banca le-a cerut consilierilor lui Abramovici din Marea Britanie documente care să detalieze modul în care acesta deținea companiile.

Odată ce au ajuns acele documente, banii au continuat să curgă. Anchetatorii au urmărit cum Abramovici și-a restructurat investițiile în noi companii deținute de un trust offshore care, au scris ei, „permite RA să dețină/să controleze în mod anonim entitățile”. Banca a spus că este îngrijorată că mișcările „servesc și mai mult la distanțarea RA ca sursă de avere și beneficiar al activelor”.

În Marea Britanie, activele lui Abramovici sunt acum înghețate. Proprietățile sale, inclusiv un conac de 125 de milioane de lire sterline în Kensington Palace Gardens, sunt reținute. La fel este și Chelsea Football Club, care trebuie să funcționeze sub control guvernamental strict pentru a se asigura că Abramovici nu primește venituri de la club. Guvernul Regatului Unit a spus că veniturile din orice vânzare nu vor merge către Abramovici.

Când și cum ar putea acționa autoritățile americane rămâne neclar. Presiunea politică a crescut: săptămâna trecută, trei democrați din Congres au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden îndemnându-l să-l sancționeze pe Abramovici, spunând „ sancțiunile împotriva lui Abramovici sunt remarcate prin absența lor. Nu sunt sigur de ce SUA nu a acționat încă”, a declarat reprezentantul Steve Cohen, un democrat din Tennessee, pentru BuzzFeed News. „Înțeleg că ar putea fi nevoie să acționăm în comun cu aliații noștri, dar în acest caz se pare că am întârziat la masă.”

Între timp, mai multe active mobile ale lui Abramovici s-au mutat din Occident. Iahturile sale au părăsit porturile europene spre marea liberă, iar avioanele sale au zburat spre Rusia și Istanbul. Abramovici a fost cândva o figură familiară în boxa regizorului de la Chelsea, dar momentan nu este clar unde se află enigmaticul oligarh. A fost văzut ultima oară în lounge-ul de lux al aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, cu o mască la gură. Se pare că a zburat în Turcia sau poate la Moscova, potrivit BuzzFeed News.