Am să încep cu o poveste. O poveste reală care a zguduit societatea americană cum a făcut-o la noi cazul fetelor răpite din Caracal de Gheorghe Dincă.
Debutul tragediei, șocul imens sunt asemănătoare cu cele întâmplate în orășelul din Oltenia. Sfârșitul poveștii, însă, ne face să înțelegem de ce mamele Alexandrei și ale Luizei nu cred că fetele lor sunt moarte. Și veți vedea de ce în povestea din Wisconsin avem de a face cu o lecție americană.
În octombrie 2018, polițiștii americani aveau să descopere într-o căsuță o femeie și un bărbat împușcați în cap. Urmele găsite arătau că acolo se dăduse o luptă, că soții Closs fuseseră executați. Lipsea fetița lor de 13 ani. Primele ipoteze ale anchetatorilor au fost: fie puștoaica, Jayme Close, fusese răpită de criminal, fie acesta o luase cu el și o executase în afara locuinței, iar cadavrul l-a ascuns în pădurile sau pe câmpurile din împrejurimi.
Imediat după descoperirea macabră, șeful Poliției și primarul au ieșit în fața presei și au relatat cele întâmplate, cerând totodată ajutorul comunității pentru furnizarea de informații. Reacția oamenilor a fost imediată, rețelele de socializare și canalele media au explodat.
Lumea era șocată și cerea imperativ ca Jayme să fie căutată și găsită. A doua zi, aceleași oficialități au rugat cetățenii să se înscrie ca voluntari ca să participe la măturarea întregului și imensului perimetru din jurul locuinței familiei Closs în căutarea fetei de 13 ani. Reportajele filmate atunci de jurnaliștii americani sunt impresionate fiindcă arată o mobilizare a comunității uluitoare și o cooperare cu autoritățile exemplară. Șeful Poliției, procurorul și primarul ieșeau zilnic în conferințe de presă și comunicau date din mersul anchetei. A fost cooptat în anchetă și FBI, iar reprezentul investigatorilor oferea fără reticență date comunității prin intermediul presei. Emisiunile tv despre caz aduceau și ele noi informații, ipoteze, dar și dezbateri interesante despre prevenție și despre sesizarea Poliței când se petrec lucruri suspecte. Orașul și localitățile învecinate erau împânzite de fotografia lui Jayme Closs.
Unii credeau că fata e ținută ostatică, alții susțineau că a fost ucisă și îngropată undeva. Curând, cazul a luat o amploare ce a trecut de granițele Statelor Unite, presa din toată lumea prezentând tragedia. Minunea s-a produs după aproape trei luni. Mai precis, după 88 de zile. Într-o zi friguroasă de ianuarie din 2019, o tânără a ieșit dintr-o pădure și, sumar îmbrăcată, alerga pe șosea. Unei femei care-și plimba câinele i s-a părut ciudată această apariție, a oprit fata, a recunoscut-o și a luat-o la ea. Așa a fost găsită Jayme Closs. Apoi, cel care îi omorâse părinții și o ținuse sechestrată în casa lui timp de 88 de zile a fost arestat. Era un tânăr de 21 de ani, Jake Patterson.
Poliția a convocat imediat presa și a prezentat toată povestea. Desigur, mărturii și probe care ar fi putut fi folosite de criminal în apărarea sa nu au fost date publicității. Procesul a început aproape imediat. În martie, Jake Patterson a pledat vinovat pentru ucidere și răpire. Instanța din Wisconsin l-a condamnat pe viață. Săptămâna trecută, autoritățile americane au dezvăluit presei noi date din anchetă, care arată mai în detaliu calvarul prin care a trecut fata de 13 ani cât timp a fost ținută sechestrată în casa lui Jake.
În timpul interogatoriului, criminalul a descris cum a împușcat-o pe mama fetei fără să se uite unde trage și cât de îngrozită a fost Jayme. „Era de-a dreptul îngrozită”, a spus Jack și din această cauză a fost sigur că niciodată fata nu se va gândi să evadeze din casa lui. El a declarat că, din cauza fricii pe care i-a indus-o, spunându-i că o omoară, nu a pus încuietori la uși și la ferestre, fiind sigur că Jayme nu va fugi. Tot din dosarul instanței reiese că tânărul Jack încerca să-i manipuleze mintea. „I-am spus că este bine aici, i-am reamintit că o tratez bine, că ar putea fi mai rău”, a spus criminalul.
În schimb, depoziția fetei de 13 ani arată că Jayme era și curajoasă și extrem de matură în gândire. Ea a mărturisit că „a înțeles rapid” situația și a decis „să se poarte drăguț” cu Jack.
„Jack Patterson mi-a luat cele mai scumpe lucruri. Ceea ce mă întristează este că mi-a furat mama și tata. I-am iubit atât de mult și m-au iubit foarte mult. Au făcut tot ce au putut pentru a mă face fericită și a mă proteja. A crezut că poate să mă facă proprietatea lui, dar a greșit. Am fost mai inteligentă. Jake Patterson nu va avea niciodată nicio putere asupra mea”, a scris Jayme într-o scrisoare citită în fața judecătorului, înainte de condamnarea pe viață a criminalului.
Ați sesizat diferența între modul cum s-a derulat la noi cazul fetelor răpite din Caracal și răpirea lui Jayme? La noi, Poliția și DIICOT nu au știut cum să țină mai bine ascunse de opinia publică informațiile, audierile, nu au vrut să facă niciun fel de conferință de presă ca să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, cu părinții Alexandrei și Luizei nu au considerat că e necesară o relație amiabilă, având în vedere trauma suferită. În afara faptului că au pus fotografiile fetelor pe site-ul Poliției, cerând populației să ofere informații despre dispărute, anchetatorii nu au apelat și nu au implicat societatea în căutarea victimelor. Poliția americană și FBI nu au plecat din start pe ideea că ucigașul soților Closs a omorât și fata, iar mediatizarea cazului a dat rezultate. Așa a recunoscut-o femeia pe Jayme, din fotografii. Fata aceasta a reacționat ca și Alexandra, cu mult curaj și înțelepciune. Așa a și reușit să evadeze și să apară vie în fața anchetatorilor. Cum procurorii noștri ar putea să le convingă pe mamele Alexandrei și Luizei că fetele lor sunt moarte când încă există atât de multe semne de întrebare? Ce explicații să mai dai când, așa cum se preconizase de mult timp, procesul lui Dincă se va judeca cu ușile închise, departe de ochii și urechile jurnaliștilor? Toată secretomania aceasta va avea o singură finalitate, indiferent de ce vor scrie procurorii în rechizitoriu, de ce probe vor invoca: Cazul de la Caracal a fost mușamalizat de autorități din cauza unor enorm de mari interese.