Naşul retrocedărilor din Timişoara, Ionelaş Cârpaci, a pornit războiul cu cel mai bogat rom de mătase din zonă, Nicolae Mihai, despre care spune că ar fi şeful mafiei ţigăneşti. Ionelaş susţine că Mihai spală zeci de milioane de euro în afaceri imobiliare. Banii ar proveni din evaziunea fiscală produsă în Germania şi din cămătăria făcută în România. Mihai susţine că Ionelaş i-a răpit mama pentru un teren de patru milioane de euro şi i-a pus o coroană mortuară pe gard.
Acuzele la adresa lui Mihai vin ca o reacţie la faptul că acesta s-a adresat Justiţiei, acuzându-l pe Ionelaş că ar fi falsificat o procură notarială, folosită ulterior la vânzarea unor terenuri care aparţineau mamei lui Mihai Nicolae. Războiul dintre cei mai puternici baştani din Timişoara deschide accesul la o lume în care se învârt sume fabuloase, sub ochii adormiţi ai autorităţilor fiscale. Răpirea mamei
În urmă cu un an, notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, a întocmit o procură pe numele lui Ionelaş Cârpaci. Conform ei, acesta a primit dreptul de a vinde un teren al mamei lui Mihai. Situat în comuna Ghiroida, din zona metropolitană Timişoara, terenul în suprafaţă de aproape 10 mii de metri pătraţi valorează acum, susţine Mihai, peste patru milioane de euro. Mihai acuză faptul că Ionelaş ar fi răpit-o pe mama lui şi ar fi obligat-o să semneze procura la notar.
Varianta lui Ionelaş: terenul care era pe numele Mariei Mihai îi aparţinea lui, în realitate, fiind un gaj lăsat de el pentru un împrumut. În Cartea Funciară, Ionelaş nu apare însă niciodată proprietar. Cert este că, după ce s-a văzut cu procura notarială, Ionelaş i-a vândut terenul lui Francisc Kelemen, cu 580.000 de euro. La rândul lui, Kelemen a vândut proprietatea firmei SC Timcon SA, cu 600.000 de euro. Întors din Germania, Mihai a depus împotriva notarului şi a lui Ionelaş o plângere penală şi a deschis un proces civil în care cere anularea procurii notariale şi a contractelor de vânzare-cumpărare. Milioanele baştanilor
Cifrele vehiculate de baştani sunt impresionante. „În 2004 am luat împrumut de la Mihai 250.000 de euro, la care trebuia să achit dobândă 100.000 de euro. Gaj a fost terenul de la Ghiroida, care era pe numele altcuiva. Înţelegerea a fost ca atunci când îi returnez banii să facem procura şi când îi dau dobânda să vând terenul. I-am dat înapoi cei 250.000, dar am întârziat cu dobânda câteva luni“, susţine Ionelaş.
În acest moment, spune baştanul, Mihai a declanşat procedurile judiciare împotriva lui. „Mai mulţi ţigani au vrut să ne împace şi am căzut la învoială să-i dau 550.000 de euro şi el să-şi retragă toate plângerile“, mai spune Ionelaş. Ce a urmat? Mihai a luat banii şi a fugit în Germania, fără să renunţe la litigii, susţine baştanul.
Şi Ionelaş a depus o plângere împotriva lui Mihai, pe care îl acuză de spălare de bani. El sus- ţine că în spatele operaţiunii de la Ghiroda se află activităţi de cămătărie. „Vă spun cine este cel mai mare mafiot ţigan: acest Nicolae Mihai, cu care am fost prieten. Are pe numele mamei lui case şi terenuri de zeci de milioane de euro“, spune Ionelaş.
Potrivit lui, Mihai ar derula în Germania afaceri cu autoturisme de lux. „Dacă vinzi o maşină în afara Uniunii, primeşti returnare de TVA. El vinde maşini scumpe, de peste o sută de mii, în Germania, după care, cu acte false, declară că a vândut în afara UE şi primeşte returnări de TVA. Cu banii de acolo, face cămătărie. Are un seif la BRD unde ţine milioanele“, susţine Ionelaş. Mihai: „Mi-a pus pe gard coroană de mort“
„Ionelaş minte. Să se uite la cazierele noastre să se vadă cine sunt eu şi cine este Ionelaş, care a fost anchetat de multe ori. Eu sunt pocăit şi curat. Ionelaş a profitat de mama mea, care are 75 de ani, a minţit-o şi a închis-o în maşină ca să semneze la notar. Ne-a furat terenul şi, când a văzut că nu îl las, mi-a trimis ţigani să ne împăcăm. Ultima oară mi-a propus să-mi dea un milion de euro să renunţ la plângeri şi procese. Acum spune numai minciuni“, afirmă Mihai Nicolae.
Acesta susţine că acum este ameninţat cu moartea pentru că refuză să renunţe la litigii: „Mi-au pus pe gardul de la casă coroană de mort şi mi-au aruncat lumânări în curte. Am pozat tot“, a mai spus Mihai.
AMENINŢĂRI. Nicolae Mihai s-a trezit într-o zi cu o coroană mortuară pe gard
METODE
Stăpâni pe buricul târgului „Ionelaş şi socrul său, Vişinel Stancu, sunt cunoscuţi în Timişoara ca şefi a două clanuri ţigăneşti care au pus stăpânire aproape pe întreaga zonă centrală a oraşului. Metodele folosite sunt procesele de retrocedare deschise în numele unor prezumtivi moştenitori, fiind folosite procuri notariale întocmite în Franţa şi în Germania. O altă metodă este cumpărarea unui apartament într-un imobil, mutarea acolo a unor familii sărace de ţigani care terorizează apoi vecinii, pentru a le vinde cât mai ieftin. Cel mai violent din membrii clanului Cârpaci este Vladimir Dulcea, verişor al lui Ionelaş. Sursa banilor cu care finanţează aceste afaceri este în oraşul Frankfurt pe Main“, declară o sursă dintr-un serviciu special, care monitorizează activităţile de crimă organizată. IMPOTENŢĂ Fiscul nu se bagă Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş spun că nu pot face nimic pentru a verifica banii baştanilor. „Sistemul fiscal este declarativ în România. Noi nu putem viza decât impozitarea veniturilor produse legal în România. Dacă sunt venituri din Germania, nu avem atribuţii. Dacă sunt venituri ilegale, este sarcina altora să instrumenteze“, a declarat un director de la Finanţele Publice, care nu a dorit să-i fie publicat numele.
„Am cerut Fiscului să verifice aceste persoane. Răspunsul a fost că nu au venituri în România şi că nu figurează cu transferuri bancare din alte ţări“, declară prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu. ANCHETĂ
Francezii percheziţionează palatele ţigăneşti Instituţia cu principalele atribuţii în acest caz este Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT). Biroul din Timişoara al DIICOT este condus de procurorul Carmen Martinov, care l-a anchetat acum şapte ani pe Ionelaş Cârpaci şi i-a dat neînceperea urmăririi penale. În toamna anului trecut, o echipă judiciară din Franţa s-a deplasat la Timişoara într-o comisie rogatorie.
Cu ajutorul procurorilor de la Serviciul Teritorial DIICOT, superior Biroului Timişoara, judecătorul de instrucţie şi poliţiştii din Franţa au percheziţionat palate ţigăneşti din Timişoara. Proprietarii lor sunt anchetaţi în Franţa pentru trafic de maşini de lux şi falsificări de carduri bancare. Palatele au fost puse sub sechestru asigurător.