Rămas fără cetățenie și supus sancțiunilor, pro-rusul Alexandr Kalinin își poate lua adio de la partid

Rămas fără cetățenie și supus sancțiunilor, pro-rusul Alexandr Kalinin își poate lua adio de la partid Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Instanța a dispus limitarea activității Partidului Regiunilor, condus de pro-rusul extremist Alexandr Kalinin. Conform deciziei Judecătoriei Bălți, formațiunea nu va mai putea desfășura activități în următoarele trei luni.

Partidul Regiunilor, limitat în mișcări

Judecătoria Bălți a limitat activitatea partidului Regiunilor în urma unei cereri din partea Ministerului Justiției. Măsura a fost impusă pentru o perioadă de trei luni, dar nu este exclusă aplicarea unor măsuri mai drastice împotriva formațiunii.

Conducătorul ei, Alexandr Kalinin, este cunoscut pentru faptul că sprijină deschis invazia Federației Ruse în Ucraina. De la începutul războiului, acesta a fost implicat în campanii de colectare a fondurilor pentru soldații ruși. Totodată, Kalinin publică periodic video-uri cu vizitele sale pe linia frontului.

În 2023, pe numele său a fost pornit un dosar penal pentru propaganda războiului și instigare la acțiuni violente. Tot anului trecut, Kalinin a pierdut cetățenia Republicii Moldova, după ce o decizie în acest sens a fost luată de președintele Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, pentru viziunile sale pro-război și pro-Putin, a fost inclus în lista sancțiunilor impuse de mai multe state și organizații internaționale. Acestuia i se impută tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova și promovarea acțiunilor în favoarea Rusiei.

Sursa foto: captură video

Fără activități în campanie

Și activitatea PSD din Republica Moldova ar putea fi limitată pentru șase luni. Ministerul Justiției a înaintat deja un demers în instanță.

Aceeași măsură a fost solicitată, pe 2 septembrie, și în privința altor patru formațiuni. Este vorba despre Partidul Conservator, Partidul NOI, Partidul POM și Partidul „Moldova Unită”.

Dacă instanța va admite solicitarea, partidele nu vor avea dreptul să organizeze întruniri, mitinguri, demonstrații, pichetări și alte acțiuni publice, să folosească toate tipurile de depuneri bancare. Excepție sunt cazurile când sunt necesare decontări cu contractanții; aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă; pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acțiunile partidului; pentru plata impozitelor, taxelor și amenzilor.

Pentru prima dată, în luna mai curent, Ministerul Justiției a solicitat limitarea activității partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Cererea a fost depusă după ce formațiunea nu a prezentat toate actele despre situația financiară a partidului.

CEC susține că a depistat mai multe nereguli în ceea ce privește resursele financiare ale „Șansă”, în cadrul campaniei electorale din noiembrie 2023. Este vorba în special despre donații suspecte, care proveneau de la persoane cu venituri prea mici. În total, au fost depistate peste 70 de astfel de situații.

De altă parte, liderii formațiunii au reclamat abuzuri din partea autorităților, negând faptul că nu ar fi prezentat tot setul de documente solicitate de CEC.

Amendament aplicat în premieră în Republica Moldova

Amendamentul care permite limitarea activității unui partid a fost votat în 2024. Se aplică în cazul în care formațiunile nu au depus la CEC raportul privind gestiunea financiară. După ce a constatat încălcarea, CEC poate sesiza Ministerul Justiției, care acționează în judecată partidul.

Perioada maximă de aplicare a limitării este de șase luni, însă aceasta poate fi scurtată dacă partidul înlătură în termenele prescrise de lege încălcările.

Revista presei
Furtuna de zăpadă