Raisi, furios pe „bălmăjeala” lui Biden despre „eliberarea” Iranului. A numit SUA „Marele Satana”
- Mădălina Dinu
- 4 noiembrie 2022, 16:27
Președintele iranian, Ebrahim Raisi, l-a criticat vineri pe omologul său american, Joe Biden, pentru remarcile sale privind "eliberarea Iranului" și a descris din nou Statele Unite drept „Marele Satana", în timpul demonstrațiilor organizate în țară pentru a marca preluarea în 1979 a ambasadei SUA din capitala Teheran.
„Președintele Statelor Unite a bâlbâit câteva cuvinte într-un moment de rătăcire afirmând că urmărește eliberarea Iranului. Domnule președinte, Iranul a fost eliberat acum 43 de ani din captivitate și nu va mai fi niciodată vaca dumneavoastră de muls”, a declarat președintele iranian Raisi, adăugând că „astăzi, simbolul aroganței este casta conducătoare din Statele Unite”.
Biden a declarat joi, în timpul unui discurs în statul California, că SUA vor „elibera" Iranul. „Nu vă faceți griji, vom elibera Iranul. Se vor elibera foarte curând”, a spus el, într-o aparentă referire la protestele antiguvernamentale care au urmat morții, în septembrie, a unei femei arestate în Teheran pentru că ar fi purtat vălul în mod incorect.
În replică, Raisi a declarat că „aroganța caută să distrugă multe națiuni și popoare ale lumii și pune în pericol interesele lor materiale și spirituale pentru a-și atinge interesele”, lăudând totodată confiscarea ambasadei SUA. „Fără ea, lupta împotriva aroganței ar fi incompletă”, a susținut el, potrivit agenției iraniene de presă Mehr.
SUA s-au retras în 2018 din acordul nuclear din 2015
De asemenea, liderul iranian a subliniat că noile generații iraniene au aceeași atitudine față de Statele Unite ca și cele exprimate în timpul Revoluției islamice, subliniind totodată că țara „nu se va lăsa intimidată de sancțiuni și amenințări”, care „nu vor afecta calea națiunii iraniene spre progres”.
Vineri au avut loc demonstrații la nivel național în cadrul Zilei Naționale de Luptă împotriva aroganței globale, care coincide cu cea de-a 43-a aniversare a confiscării ambasadei SUA în timpul Revoluției Islamice din 1979.
Preluarea ambasadei a fost condusă de un grup de studenți care i-au ținut ostatici pe cei 52 de angajați ai ambasadei timp de 444 de zile, în semn de protest față de sprijinul acordat de Washington regimului șahului și de amestecul acestuia în afacerile țării. Cele două țări au întrerupt relațiile diplomatice și de atunci nu le-au mai reluat.
Tensiunile dintre Washington și Teheran au crescut de când SUA s-au retras în 2018 din acordul nuclear din 2015 și s-au reaprins în ianuarie 2020, după ce armata americană l-a ucis pe șeful Forței Quds a Gărzilor Revoluționare, Qasem Soleimani, într-un bombardament în Irak.