De la declanșarea războiului din Ucraina, Austria a făcut un joc la dublu, în permanență, ajutând interesele Rusiei, atunci când a fost nevoie.
Din acest motiv, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (ANPC) din Ucraina a liat decizia de a trece Raiffeisen Bank International, pe lista neagră a sponsorilor internaționali de război.
Motivul invocat de ucraineni a fost legat de decizia Raiffeisen Bank International de a nu se retrage din Rusia. În plus, banca austriacă a făcut un lucru, susține partea ucraineană, cel puțin de neînțeles: ”a recunoscut în mod oficial așa-numitele republici populare Donetsk și Lugansk”.
De asemenea, în urma analizelor financiare a rezultat că Raiffeisen Bank a plătit, în 2022, la bugetul Rusiei, impozite în valoare de 559 milioane de euro, de patru ori mai mult decât în 2021, ceea ce reprezintă o sumă imensă.
”Această sumă este egală cu costul a aproximativ 95 de rachete Kalibr, pe care statul terorist le folosește în mod regulat pentru a trage asupra orașelor pașnice ucrainene”, spun oficialii de la Kiev.
Raiffeisen Bank inclusă pe lista neagră
Situația celor de la Raiffeisen Bank este una oarecum ciudată în contextul în care aproape toate marile companii din lume au părăsit Rusia, după declanșarea invaziei din Ucraina.
Raiffeisen Bank a fost inclusă chiar pe lista băncilor de importanță strategică pentru Federația Rusă, iar decizia de a nu închide afacerile, a dus la creștere de patru ori a cifrei de afaceri, prin preluarea spațiului rămas liber prin competitorilor occidentali sau americani.
”În toamna anului 2022, rapoartele arătau că, în al treilea trimestru, Raiffeisen Bank din Rusia și-a actualizat recordul de profit net, obținând 790 de milioane de euro. Această cifră s-a cvadruplat de la an la an. Filiala rusă a băncii a reprezentat aproape 70% din profitul net al grupului”, se arată într-o analiză făcută de Ucraina.
Au recunoscut Donetsk și Lugansk
Numai că ceea ce i-a iritat la culme pe ucraineni a fost decizia de a recunoaște republicile separatiste Donetsk și Lugansk.
”În special, Raiffeisen nu numai că recunoaște în mod oficial așa-numitele "republici populare" Donețk și Luhansk prin reprezentanța sa din Rusia, dar oferă, de asemenea, condiții de creditare favorabile ocupanților ruși, perioade de grație pentru rambursarea împrumuturilor și împrumuturi preferențiale, recompensând efectiv armata rusă pentru crimele sale de război. În plus, banca face jocul propagandei rusești, numind războiul o operațiune militară specială”, se mai arată în comunicatul agenției, citat de stiripesurse.