Raflia, anunțul care pune pe jar România. Dispare certificatul verde? Factorul la care nimeni nu s-a gândit

Raflia, anunțul care pune pe jar România. Dispare certificatul verde? Factorul la care nimeni nu s-a gândit Sursa: arhiva EVZ

Alexandru Rafila și-a preluat fotoliu de ministru al Sănătății și a început să caute cele mai bune soluții pentru ca România să scape de pandemie. Sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, acesta a susținut că s-a consultat cu specialiști în sănătate publică și urmează o serie de schimbări la noi în țară. Printre cele mai importante subiecte a fost și certificatul verde.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut sâmbătă o conferință de presă în care a vorbit despre viitoarele măsuri ce vor fi adoptate în România pentru a combate pandemia de COVID-19. În cadrul declarațiilor, oficialul a susținut că a purtat discuții cu specialiștii în sănătate publică cu privire la posibilitatea apariției tulpinii Omicron la noi în țară. De asemenea, printre subiecte a fost și certificatul verde, a cărui nume va fi schimbat în certificat COVID. Această decizie a fost luată pentru a se evita confuziile.

Certificatul verde nu va avea doar o altă denumire, ci acesta nu va fi mereu obligatoriu. Conform declarațiilor făcute de Alexandru Rafila, certificatul COVID va fi, cel mai probabil, introdus doar atunci când țara noastră înregistrează o creștere susținută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-Cov-2.

"Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este întotdeauna soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Alte măsuri de sănătate publică recomandate, începând cu purtarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerației, bineînțeles că rămân în vigoare", a precizat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Certificatul COVID va avea un cadru legat în ceea ce privește obligativitatea lui

Ministrul Sănătății susține că numele certificatului va fi schimbat pentru a se evita confuzia. Certificatul verde este un document european, care permite călătoria între statele membre. De asemenea, oficialul susține că se va pune la punct o legislație care să permită scoaterea certificatului COVID atunci când România înregistrează scăderi ale ratei de infectare.

"Discuția s-a concentrat și asupra certificatului Covid. Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original se referă la documentul adoptat de Parlamentul european și se referă la călătoria între statele membre. Certificatul Covid, care a reprezentat un subiect de interes și de dezbatere, de multe ori de controverse în spațiul public... vom încerca să găsim pentru el o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducea lui să poată să fie făcută când există o creştere susţinută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni. Și renunţarea la utilizarea la acest certificat verde complet, adică testare, vaccinare sau trecere prin boală, să fie făcut atunci când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.