Rafila vine cu informația serii. Când se va cere certificatul COVID la locul de muncă. Ce se întâmplă cu voucherele de testare

Rafila vine cu informația serii. Când se va cere certificatul COVID la locul de muncă. Ce se întâmplă cu voucherele de testareSursa: Arhiva EVZ

Certificatul Covid a stârnit vii dezbateri în întreaga Europă. Și în România, tema certificatului Covid este pe agenda publică. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu noi informații.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că certificatul Covid va fi introdus „în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidența cumulată scade sub 1”.

Ministrul Sănătății a discutat cu reprezentanți ai companiilor și cu oamenii de afaceri cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru a preîntâmpina un nou val al pandemiei de coronavirus și despre certificatul Covid și voucherele gratuite pentru testări la locul de muncă.

Certificatul COVID și voucherele de testare

„În cursul zilei de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislației care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Reprezentanții companiilor au discutat cu ministrul Sănătății elementele legate de soluțiile pentru asigurarea continuității activității economice. Părțile au discutat despre certificatul COVID și despre voucherele de testare, notează Digi24.

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a mai subliniat faptul că în prezent este pe rol „o dezbatere legată de numărul de teste gratuite”. De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că liberalii nu doresc includerea în certificat a testelor antigen.

„Am înţeles că nu acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a conchis Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News