Rafila, semnal de alarmă pentru noul an școlar: „Cântatul este o activitate riscantă”

Rafila, semnal de alarmă pentru noul an școlar: „Cântatul este o activitate riscantă”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a făcut unele precizări înainte de startul noului an școlar.

Alexandru Rafila e de părere că elevii nu ar trebui să cânte în timpul orelor de muzică în clase, deoarece poate fi o activitate riscantă în contextul pandemiei de coronavirus.

Întrebat cum se vor desfășura orele de muzică în clasă, specialistul a răspuns:

„Vreau să vă spun că această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii, așa că muzica probabil că se va face fără să cântăm, probabil audio, dar cântatul este total contraindicat. Este o activitate care favorizează măsura înaltă de transmitere a infecției”, a spus Rafila, la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă este de acord cu redeschiderea unităților de învățământ, Alexandru Rafila a făcut următoarele precizări:

„Aș fi hotărât cu siguranță începerea școlilor, pentru că școala trebuie să înceapă. Nu putem să spunem că lucrurile s-au înrăutățit, dar cred că lucrul care este cu adevărat cel mai important este cum organizăm acest debut de an școlar încât să minimalizăm riscurile. Riscul nu poate fi în mod evident exclus, dar, cu siguranță, el poate fi diminuat și lucrul ăsta ține de multe elemente plecând de la administrația centrală, continuând cu autoritățile locale, cei care gestionează școala, cadre didactice, elevi și bineînțeles părinți. Trebuie cineva să coordoneze toate aceste elemente...”, a mai preciat reprezentantul României la OMS.

Referitor la cine ar trebui să coordoneze toate aceste elemente, profesorul Rafila a declarat: „Nu știu cine le coordonează. Părerea mea e că ar trebui coordonate de Ministerul Educației, în principiu, pentru că politica referitoare la educație, inclusiv asigurarea siguranței elevilor și cadrelor didactice trebuie să fie gestionată de Ministerul Educației, dar contribuțiile la asigurarea acestei reduceri, control al riscului, dacă vreți, trebuie să implice toate părțile menționate anterior”.

În ultimele 24 de ore, în România, au fost raportate 1.365 de cazuri noi de COVID-19, din 23.973 de teste efectuate. Alte 44 de persoane au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus, în timp ce 503 pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.