Rafila intervine în cel mai controversat subiect al momentului legat de măștile pentru elevi

Rafila intervine în cel mai controversat subiect al momentului legat de măștile pentru elevisursă: EvZ

Medicul Alexandru Rafila a afirmat, vineri, că odată cu începerea noului an școlar, elevii ar trebui să poarte mască de protecție care să nu le pună în pericol sănătatea.

 

Prof. Dr. Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, susține că masca textilă le este recomandată copiilor sănătoși, iar masca medicală este recomandată pentru elevii care suferă de boli cronice.

„Masca textilă este recomandată pentru copiii sănătoși, în timp ce masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecțiuni cronice, ce le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecții care să se complice”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Cu toate controversele pe tena începutului de an școlar, elevii vor trebui să meargă la școală începând cu 14 septembrie. O parte dintre părinți sunt de părere că elevii nu ar trebui să meargă la școală de teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus.

Specialiștii și reprezentanții asociațiilor de părinți susțin că focarele de COVID-19 în şcoli vor fi inevitabile după începerea cursurilor

„Izolare, unde? Astea sunt teorii foarte frumoase, dar, în practică, la 40% din şcolile noastre, mai ales în rural, este imposibil de respectat. Dacă sunt doi sau trei dintr-o clasă, îi bag în aceeaşi încăpere sau în 3 încăperi diferite? Că s-ar putea ca unul să aibă un simplu rinovirus de sezon şi altul să aibă un debut de COVID-19”, a declarat  și epidemiologul Geza Molnar.

„O parte dintre părinţi au copii care se află în categoria de risc sau părinţii se află în categoria de risc, iar pentru aceştia nu avem nici până în ziua de astăzi opţiunea de a nu-şi trimite copiii la şcoală. Cel puţin, la nivelul Bucureştiului, şcolile sunt pregătite pentru a face faţă unui asemenea scenariu, hibrid, unde o parte din copii pot merge la şcoală iar o parte pot urmări în timp real ceea ce se întâmplă la clasă. Avem o suprapopulare a unităţilor şcolare, iar scenariul verde este imposibil de implementat”, a spus și preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea.