După ce au apărut mai multe imagini cu hrana pe care bolnavii o primesc, Alexandru Rafila a declarat că Ministerul Sănătății a oferit spitalelor o sumă mare de bani pentru mâncare, dar că există mult dezinteres.
Din ce în ce mai mulți români se plâng de hrana pe care o primesc în spitale. Pacienții au publicat imagini cu o singură felie de pâine și puțină dulceață, iar minsitrul Alexandru Rafila a declarat că a fost dublată suma alocată hranei bolnavilor și că managerii spitalelor sunt vinovați.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mai declarat că s-au făcut controale, dar că tot există dezinteres. „Eu vreau să tranşăm lucrul ăsta şi să-l discutăm foarte serios şi o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătăţii, şi ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienţilor este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din ţară care să rezolve această problemă. (...) Este clar că este responsabilitatea managerului”, a afirmat Alexandru Rafila. El a recunoscut că există anumite spitale în care pacienții nu primesc suficientă hrană.
Lipsa hranei în spitalele din România
Anul trecut, raţia de hrană a fost dublată de la 11 la 22 de lei şi poate ajunge chiar până la 33 de lei, sumele suplimentare fiind asigurate de la Ministerul Sănătăţii şi ajungând prin Casa de Asigurări de Sănătate către spitale. Cu toate astea, pacienții nu primesc suficientă mâncare.
„Mă aşteptam ca având la dispoziţie o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (...) Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune ministrul, în acest context.
După ce pacienții au publicat mai multe imagini, Alexandru Rafila a declarat că fost aşezată „civilizat” şi nu „aruncată” într-o caserolă de plastic, așa cum se observa în poze. Ministrul a mai spus că spitalele trebuie să angajeze bucătari și să renunțe la firmele de catering, potrivit News.
Rafila a mai recunoscut și că medicii refuză să se angajeze în Corpul de Control.