Evenimentul Zilei > Politica > Raețchi, AVERTISMENT pentru Viorica Dăncilă și Carmen Dan: ”Prevenirea VIOLENȚEI în FAMILIE necesită noi POSTURI și FONDURI pentru POLIȚIE”
Raețchi, AVERTISMENT pentru Viorica Dăncilă și Carmen Dan: ”Prevenirea VIOLENȚEI în FAMILIE necesită noi POSTURI și FONDURI pentru POLIȚIE”

Raețchi, AVERTISMENT pentru Viorica Dăncilă și Carmen Dan: ”Prevenirea VIOLENȚEI în FAMILIE necesită noi POSTURI și FONDURI pentru POLIȚIE”

Vicepreședintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților – l-am numit pe liberalul Ovidiu Raețchi – avertizează, pe Facebook, că eficientizarea legislației privind ordinul de protecție și prevenirea violenței în familie (proces legislativ întârziat, în mod impardonabil, destui ani) riscă să întâmpine obstacole semnificative, în condițiile în care numărul agenților de poliție va rămâne drastic subdimensionat, în urma valului de pensionări din vara lui 2017.

EVZ vă prezintă declarațiile deputatului Ovidiu Raețchi

Mai mulți polițiști

”Eficientizarea legislatiei privind ordinul de protectie si prevenirea violentei in familie reprezinta un pas absolut decent, care a fost amanat, cu inexplicabila indolenta, de cativa ani. Numai o serie de crime si agresiuni grave, care au revoltat opinia publica, au impins acum Guvernul Vasilica Dancila sa ofere politistilor noi atributii si mijloace de interventie in domeniu. Avertizez insa Guvernul ca riscam sa avem doar solutii teoretice corecte – fara o blocare consistenta a actelor de violenta – daca: a. Numarul de politisti va ramane crunt subdimensionat dupa valul de pensionari de vara trecuta, ceea ce determina o supraincarcare cronica cu sarcini a unui activ de Politie care, mai ales in provincie, este straveziu si are zeci de responsabilitati simultane. Avem nevoie, cu alte cuvinte, de oameni disponibili pentru interventie.

Limpezirea legislativă

b. Va persista sfidarea politica a politistilor de cariera, manifestata prin scaderi de venituri, taieri de drepturi si favorizarea persistenta a unor structuri parelele (Jandarmeria, catre care s-a incercat preluarea de atributii de la SPP, procurori, Politie s.a. – desi ea este o arma foarte respectabila in granitele legale consacrate). Altfel, plecarile din Politie vor continua tocmai la nivelul celor mai seriosi si implicati profesionisti. In concluzie: Politia trebuie ajutata concret, cu posturi si fonduri, sa stopeze cazurile de violenta domestica; limpezirea legislativa este doar un prim pas important in aceasta directie.