România se află în valul 5 al pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2. Deși se aștepta la o situație destul de alarmantă, se pare că infectarea cu Omicron este mult mai blândă comparativ cu Delta. Raed Arafat vine cu noi precizări în legătură cu situația din spitale, însă vorbește și despre posibilitatea de a introduce noi restricții.
Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre situația actuală din România cu privire la pandemia de COVID-19. Potrivit oficialului, valul cinci nu a venit cu aglomerarea sistemului medical. Deși la nivel național s-a depășit cifra de 500 de cazuri de persoane internate la terapie intensivă, impactul nu este unul major.
Medicul susține că miercuri, 19 ianuarie, doar 43 de persoane care au fost infectate cu virusul SARS-Cov-2 au ajuns la ATI.
„Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate", a declarat Raed Arafat.
Șeful DSU a ținut să precizeze faptul că, deocamdată, nu se vor impune noi restricții pentru a preveni răspândirea virusului SARS-Cov-2. De asemenea, oficialul a vorbit și despre situația din școli, susținând că licitația pentru testele de salivă este în derulare.
Bilanț COVID-19 în ultimele 24 de ore
România trece în prezent prin valul cinci al pandemiei de COVID-19, unul care pare să nu ne aglomereze atât de mult sistemul medical. Potrivit Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 16.610 de cazuri. Dintre aceștia, 1.073 sunt persoane reinfectate, testate pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În intervalul 18.01.2022 (10:00) – 19.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 58 de decese (31 bărbați și 27 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Municipiul București.
Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. 51 dintre cei decedați au fost pacienți nevaccinați, iar 7 imunizați cu schemă completă.