Evenimentul Zilei > Justitie > Radu Mazăre, victimă a grevei din Justiție
Radu Mazăre, victimă a grevei din Justiție

Radu Mazăre, victimă a grevei din Justiție

Fostul primar Radu Mazăre ar fi trebuit să fie adus, marți, la Curtea de Apel Constanța, pentru a fi judecat, având termen în dosarul în care, în primă instanță, a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia, la prețuri subevaluate.

Procesul nu a mai avut loc însă din cauza protestului judecătorilor care până în luna martie judecă doar cauzele urgente, Radu Mazăre nefiind considerat o urgență.

Transportarea lui Radu Mazăre, de la București, ar fi fost inutilă, judecătorii Curții de Apel Constanța stabilind că procesul în care fostul primar este judecat pentru abuz în serviciu nu este o ”urgență” pentru magistrați. La termenul trecut, judecătorii au decis să trimită o adresă către ministerul Justiției pentru a obține avizul autorităților din Madagascar în vederea judecării lui Radu Mazăre în această cauză.

Asta pentru că, la momentul  condamnării lui, în primă instanță, Mazăre era deja fugit în Madagascar. El este condamnat la 9 ani în Dosarul Retrocedărilor dar, conform legi privind cooperarea judiciară internaţională, avizul țării care l-a extrădat trebuie obținut pentru fiecare dosar în care un inculpat este judecat.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în aprilie 2015, de procurorii DNA, pentru patru infracțiuni de abuz în serviciu. Împreună cu el a fost inculpată și Sorina Hortolomei Moscu, dar și trei firme, pe care aceasta le administra, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Potrivit DNA, între 2004 și 2010 Radu Mazăre ar fi înstrăinat mai multe terenuri din Mamaia către firmele coinculpatei, la prețuri subevaluate. Ulterior, s-ar fi efectuat tranzacții care ar fi dus la creșterea succesivă a prețurilor terenurilor, astfel încât una din firme a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, proveniența ilicită a acestor loturi fiind, astfel, disimulată.

Valoarea prejudiciului depășește 4 milioane de euro, conform DNA. La data de 16 mai 2018, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fostul primar, Radu Mazăre, la șase ani și jumătate de închisoare, el fiind fugit, din 20 decembrie 2017, în Madagascar. Gina Hortolomei Moscu, a primit 2 ani și 11 luni cu suspendare. La data trimiterii în judecată nici Primăria municipiului Constanța și nici Ministerul Finanțelor nu se constituiseră parte civilă în cauză, deși li s-a cerut acest lucru.