În urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Avocatul Poporului a concluzionat. “Dorinţa primarului Radu Mazăre de a trece Portul în administrarea Primăriei nu se încadrează în litera legii supreme a ţării, Constituţia”.Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" – S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

„În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul si unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii si judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.De asemenea, se precizează că ieri,a fost sesizată Curtea Constituţională, care urmează să se pronunţe în acest caz.

Dacă decizia Curții Constituţionale va fi ună pozitivă este posibil ca primăria Constanţa să returneze portului suma de 12 milioane lei, cotă parte din dividende primite în intervalul 2009-2013. În această situaţie, primăria Constanţa îşi poate lua gândul de la intenţia de preluare a încă 13% din acţiunile portului Constanţa, pentru care în ultima perioadă s-au dus adevărate lupte politice între Radu Mazăre şi Victor Ponta. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu a putut fi contactat.