Radu Mazăre a ieșit din arest! Pe baza cărei legi s-a reîntors fostul primar la Constanța
- Feri Predescu
- 31 iulie 2019, 21:35
Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde ispășește o condamnare la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor de terenuri de pe malul mării, a fost adus, pentru a doua oară în ultima lună, la Penitenciarul Poarta Albă. În baza legii privind cooperarea judiciară internațională, judecătorii Tribunalului Constanța au analizat solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a fostului edil în dosare deschise în perioada in care Radu Mazăre era fugit în Madagascar.
Secția penală a Tribunalului Constanța a judecat, astăzi, solicitarea procurorilor DNA de începere a urmăriri penale a lui Radu Mazăre în baza legii 302/2004, privind executarea articolului 74, alineat 4 din actul normativ.
Conform articolului menționat “persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”.
Având în vedere că atunci când Radu Mazăre a fost pus sub acuzare de DNA Constanța în patru noi dosare, când el era fugit in Madagascar, orice nouă urmărire penală trebuie analizată de instanță.
Fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a fost pus sub acuzare, în data de 3 iulie, în patru noi dosare în care este suspectat de abuz în serviciu. În primul dosar este pus sub urmărire împreună cu actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău, și două foste angajate ale primăriei privind presupusa avizare ilegală a construirii în zona centrală a stațiunii Mamaia, a unui imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire, emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.
Al doilea dosar al DNA arată că, în luna mai 2007, inculpatul Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a aprobat vânzare directă a unei suprafețe de 4.000 metri pătrați în zona Lacului Siutghiol.“Ulterior, inculpatul a perfectat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren, deși prețul de 110.000 euro fără TVA (25,25 euro/mp) era vădit mai mic decât cel real (300.305 euro fără TVA).
În al treilea dosar, Radu Mazăre ar fi obținut un folos necuvenit după ce în perioada 2007-2009, a înstrăinat, la prețuri subevaluate (aproximativ 700.000 euro), opt terenuri în suprafață totală de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanța, situate toate în stațiunea Mamaia.În realitate, prețul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro, potrivit DNA.
Iar intr-o a patra cauză, procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 29 de funcționari din cadrul primăriei Constanța, pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu. În perioada octombrie 2008 - februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice, un număr de 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale.
Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare. Deținutul Radu Mazăre se întoarce la Penitenciarul Rahova.