Rădoi și meciul esențial de la Jocurile Olimpice. Calificați după 57 de ani, tricolorii joacă joi, de la ora 14:00

Rădoi și meciul esențial de la Jocurile Olimpice. Calificați după 57 de ani, tricolorii joacă joi, de la ora 14:00 sursa: arhivă EVZ

România U23 începe aventura la Jocurile Olimpice de la Tokyo joi, într-un meci cu Honduras U23, naţională despre care selecţionerul Mirel Rădoi crede că are multe puncte-forte şi că va pune multe probleme Tricolorilor.

Partida cu reprezentativa din America Centrală mai are o semnificaţie: este prima pe care România o joacă la un turneu olimpic după o pauză de 57 de ani. În conferinţa de presă dinaintea partidei din Grupa B, Mirel Rădoi a dezvăluit că i-a analizat foarte bine pe adversari. Astfel, acesta a identificat care sunt punctele-forte, dar şi vulnerabilităţile adversarilor.

Spre deosebire de români, hondurienii au bifat a patra calificare consecutivă la Jocurile Olimpice. Aici s-a ajuns după ce Honduras după ce a jucat finala turneului de calificare şi a pierdut la penalty-uri cu Mexic. La finalul timpului regulamentar scorul a fost 1-1, iar la penalty-uri s-au impus mexicanii cu 4-5.

Rădoi s-a uitat la 10 meciuri ale hondurienilor

„După cele zece partide disputate de Honduras pe care le-am analizat, pot spune că este o echipă care are automatisme foarte bune pentru dezvoltarea jocului. Dacă o laşi să paseze, desigur.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, este o echipă care, în momentul posesiei, se deschide. Aşa că, dacă reuşim să recuperăm mingea foarte sus, o putem prinde dezorganizată. Honduras are jucători foarte creativi de la mijloc în sus, dinamici. În ultima treime, încearcă să creeze ocazii doar prin calitatea fotbaliştilor. Fără automatisme şi principii.

Caută un-doiuri sau şuturi, situaţii de unu contra unu pentru dribling... În plus, ce face Honduras şi este important pentru orice echipă, termină foarte repede orice acţiune. Este un lucru de învăţat pentru că, dacă pierzi mingea şi acţiunea nu este terminată, rişti să fii prins de adversar”, a remarcat Rădoi despre adversara de joi.

Mirel Rădoi

În ceea ce priveşte favorita Grupei B, tehnicianul a recunoscut cu fairplay că naţionala Coreei de Sud are cele mai mari şanse să termine pe primul loc: „Coreea de Sud e favorită la locul 1 în această grupă. Ei au avut nevoie de mai puţin timp să se adapteze la fusul orar, cunosc particularităţile acestei zone în care jucăm şi au un lot foarte competitiv şi puternic. Totodată, selecţionerul lor este foarte bun.

De ce e România-Honduras un meci-cheie

Celelalte trei echipe cred că se vor lupta pentru poziţia secundă în grupă. Practic, cine câştigă în meciul România-Honduras are şanse foarte mari să termine pe locul 2 în grupă. Dar Noua Zeelandă poate fi marea surpriză. Se cunosc foarte puţine informaţii despre această echipă.

În platforma de monitorizare video există doar două partide amicale disputate de ei, iar din acele partide doar un jucător este în lotul de aici.”

Altfel, Mirel Rădoi a indicat că aproape şi-a conturat primul 11 pe care îl va trimite contra celor din Honduras: „Mai avem două posturi de clarificat pentru titularizare, în rest știm echipa pentru mâine.

Mai avem antrenamentul din această seară, iar mâine la prânz vom definitiva primul 11. În mare, însă, cunoaștem echipa de start, în urma rapoartelor noastre, în urma pregătirii din țară și de aici, din Japonia.

Selecţionerul se teme de umiditatea din Japonia

După rapoartele fizice pe care le avem, vom păstra principiile noastre de joc. Dar va trebui să alternăm momentele când facem presing și când ne retragem, pentru că e o temperatură diferită. Este o umiditate mult mai mare, iar jucătorii nu sunt la cel mai înalt nivel de pregătire, firește.

Totuși, așa a fost și înainte de Euro 2021 din 2019, am fost echipa cu cele mai puține zile de pregătire și cel mai mic coeficient UEFA și am devenit surpriza competiției. Sper să se întâmple la fel.”

Problemele pe care le are Japonia din cauza pandemiei de coronavirus au afectat inclusiv desfăşurarea Jocurilor Olimpice şi programul sportivilor. Rădoi a subliniat că atmosfera este destul de apăsătoare punctul acesta de vedere:

„Este o presiune care trebuie să recunoști că nu e deloc plăcută, să stai tot timpul închis în hotel, să faci zilnic teste. Dar ne-am obișnuit deja în ultimii doi ani. Poate cu rămânerea doar în hotel nu eram chiar obișnuiți. Ne-am fi dorit măcar o plimbare, dar ne gândim doar la meciul de mâine, ne adaptăm.”

Mario Dulca este foarte optimist

La conferinţa de presă a participat şi mijlocaşul defensiv, Mario Dulca, legitimat la Chindia Târgovişte. La rândul său, şi el consideră că asiaticii sunt favoriţii grupei, dar nu exclude o surpriză din partea României:

„Suntem o echipă tânără și venim de departe, dar chiar dacă favorită e Coreea de Sud în grupă, nu este deja câștigătoarea grupei. Noi vom lupta pentru șansa noastră pentru că se califică mai departe două echipe. Suntem motivați și vom încerca să avem un parcurs cât mai lung în competiție.”

După meciul România-Coreea de Sud, programat la 25 iulie, Tricolorii vor juca trei zile mai târziu cu Noua Zeelandă.

Echipa României la Jocurile Olimpice:

Portari: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra), Ștefan Târnovanu (FCSB)

Fundaşi: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan (liber de contract)

Mijlocaşi: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca, Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia), Antonio Sefer (Rapid București), Ronaldo Deaconu (Gaz Metan)

ATACANȚI: George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (AFC Hermannstadt)