Radiografia RĂZBOIULUI pentru Palatul Victoria. CULISE de pe front

Radiografia RĂZBOIULUI pentru Palatul Victoria. CULISE de pe front

Președintele Iohannis a invitat azi la Cotroceni partidele pentru negocieri în vederea formării unui nou guvern. EVZ vă prezintă, în exclusivitate, cele mai fierbinţi scenarii privitoare la actuala criză guvernamentală, dar şi o radiografie la zi a celor mai importante jocuri politice şi reglări de conturi ce au loc atât în PSD, cât şi în sânul celorlalte forţe parlamentare

În ultimă instanţă, cheia crizei se găseşte în buzunarul preşedintelui Iohannis – care a reiterat succint, de la Bruxelles, criteriile pe care ar trebui să le satisfacă viitorul premier, evitând să precizeze din partea cărui partid va fi acesta –, în timp ce Liviu Dragnea (refuzat de Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale) caută un nou premier, pendulând între pesediştii Mihai Fifor, Carmen Dan şi Viorica Dăncilă. Pe fundal, PNL şi USR solicită alegeri anticipate (anunţând că nu vor vota un guvern din care să facă parte şi social- democraţii), iar Traian Băsescu batjocoreşte aprig întregul PSD, comparându-l cu o „cutie cu plastilină” pe care poate face „pipi” chiar şi un „bebeluş de la grădiniţă”.

Criteriile lui Iohannis dinamitează PSD

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis a ieşit la rampă joi şi a repetat că premierul pe care îl va numi trebuie să fie „integru, fără probleme penale şi cu o majoritate parlamentară în spate”. Potrivit surselor EVZ, cele trei criterii i-au pus pe jar pe liderii PSD, întrucât este realmente greu de găsit un aspirant pesedist cu un CV mulţumitor, care să nu aibă nici cea mai mică problemă penală şi care să îşi asume docil frâiele guvernării, fără a reprezenta (într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat) un pericol pentru tabăra Dragnea.

Un tehnocrat şi trei pesedişti

Chiar dacă Georgescu (sau un eventual alt tehnocrat cu un CV corespunzător) ar accepta rugăminţile lui Dragnea, liderul PSD tot nu ar scăpa de tensiuni pe linie de partid, deoarece e greu de explicat de ce a luat funcţia de premier unui pesedist cu 21 de ani vechime, doar pentru a o da pe tavă unui personaj din exteriorul partidului. Acesta e motivul pentru care Dragnea flutură nume de pesedişti care s-au remarcat, de-a lungul timpului, printr-o obedienţă desăvârşită în faţa deciziilor statuate la vârful Kiseleff-ului: senatorul Mihai Fifor (dorit cu ardoare de baroni), Carmen Dan (fostă secretară la o şcoală din Videle) şi europarlamentarul Viorica Dăncilă (din Teleorman, recent implicată în reglarea de conturi cu europarlamentarul Cătălin Ivan, pe care Dragnea îl vrea exclus din grupul socialiştilor şi democraţilor din PE).

Mihai Fifor – călcâiul lui Ahile pentru PSD!

Creaţie politică marca Dragnea, Mihai Fifor – considerat „premierul ideal” de baroni – riscă să fie respins de Iohannis, pe motiv de lipsă de experienţă. În 15 iulie 2015, preşedintele a refuzat numirea lui Fifor (licenţiat în filosofie) la partofoliul Transporturilor invocând lipsa de „expertiză şi experienţă managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”. Dacă Fifor nu a fost bun de ministru în 2015, ar putea fi bun de premier, în 2017?!

Mai există majoritatea parlamentară?

Deşi PSD a reuşit să-şi treacă moţiunea împotriva propriului guvern (dar numai cu aportul minorităţilor naţionale!), Dragnea are încă mari semne de întrebare privitoare la existenţa unei solide majorităţi parlamentare PSD-ALDE. Este motivul pentru care şeful social-democraţilor nu îi exclude încă pe parlamentarii fideli lui Ponta (aproximativ 15-20), fiindcă are nevoie de ei şi încearcă să negocieze voturile unora dintre aceştia. Liderii opoziţiei au lăsat să se înţeleagă că voturile minorităţilor naţionale sunt, în fapt, împărţite, iar aritmetica parlamentară ar putea comporta o serie de reorientări de ultimă oară.

Aceeaşi Mărie cu altă pălărie

Potrivit surselor EVZ, Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Olguţa Vasilescu, Ana Birchall, Petre Daea (!) şi Mihai Tudose vor rămâne în formula pe care Dragnea i-o va prezenta lui Iohannis. De asemenea, în viitorul Executiv vor rămâne toţi miniştrii ALDE. Principala incertitudine planează asupra Ministerului Justiţiei, deoarece Dragnea nu-l mai vrea pe Tudorel Toader.

Orban negociază cu duşmanii lui „Daddy”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a anunţat că liberalii nu vor vota un guvern din care să facă parte PSD, a specificat că ia în calcul negocieri (inclusiv cu parlamentari ALDE) pentru a sonda posibilitatea conturării unei noi majorităţi şi s-a erijat într-un susţinător al organizării de alegeri anticipate. Potrivit surselor EVZ, PNL a purtat deja nişte discuţii cu decidenţi ai PSD Cluj (Ioan Rus este un inamic al echipei Dragnea), urmând şi alte negocieri cu rebeli din PSD şi ALDE. De asemenea, USR a invocat anticipatele, dar a lăsat să se înţeleagă că ar lua parte la o guvernare fără PSD şi ALDE, dorind portofoliul Justiţiei.

Scenariul provocării alegerilor anticipate

În toate luările de poziție, preşedintele Iohannis a repetat că va face totul pentru a pune rapid punct crizei guvernamentale, dar nu a exclus nici alegerile anticipate, deşi a admis că acest scenariu ar fi unul extrem şi greu de pus în practică. Deşi invocate de opoziţie, anticipatele nu reprezintă deloc un proiect dezirabil pentru parlamentari, care nu sunt dispuşi să-şi pună la bătaie fotoliile şi să verse fonduri consistente într-un astfel de scrutin. Procedural, suspendarea preşedintelui comportă un parcurs mai „uşor” decât forţarea anticipatelor.