Radarul Deltei Dunării intră în funcţiune

Radarul Deltei Dunării intră în funcţiune

Turiştii sau localnicii din Delta Dunării pot accesa, începând din 5 martie, aplicaţia "Radarul Deltei Dunării", un proiect realizat la iniţiativa Asociaţiei 'Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării', cu suportul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării - ARBDD, prin intermediul căreia se are în vedere combaterea pescuitului ilegal.

"Practic, aplicaţia Radarul Deltei Dunării reprezintă un instrument civic, aflat la îndemâna fiecărui utilizator, cu ajutorul căreia se poate interveni şi preveni rapid cu un efort minim de timp în combaterea pescuitului ilegal din Delta Dunării, dar succesul acesteia depinde în mare măsură de fiecare dintre noi, turişti sau localnici, de modul în care societatea civilă se va implica activ pentru a proteja această Rezervaţie a Biosferei, a doua deltă europeană, ca dimensiune. Cred că numai printr-o responsabilizare a societăţii civile, prin creşterea gradului de transparenţă şi implicare activă putem vorbi de o eficientizare a procesului de combatere a pescuitului ilegal. Important este să putem creşte considerabil numărul de observatori voluntari, care pot monitoriza şi semnala eventualele nereguli sesizate in Delta Dunării", susţine Delia Popescu, coordonator de proiecte din cadrul Asociaţiei "Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării''.

Noua aplicaţie poate fi descărcată online de orice utilizator pe telefonul mobil, pentru Android din GooglePlay. Odată instalată pe telefonul mobil, aplicaţia permite oricărei persoane, care observă o ambarcaţiune ce este susceptibilă de braconaj, să poată verifica imediat, după numărul de înmatriculare sau numele ambarcaţiunii, dacă aceasta are permis de acces în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Aceeaşi procedură este valabilă şi pentru verificarea permisului unui autovehicul, prin simpla introducere a numărului de înmatriculare. În funcţie de datele introduse, aplicaţia afişează două variante de răspuns: 'Există permis valabil!' sau 'Nu există permis valabil!'.   În situaţia în care, după verificarea numărului de înmatriculare al ambarcaţiunii sau al autovehiculului, utilizatorul constată că nu există permis de acces, se recomandă semnalarea acestui caz la TEL VERDE, la numărul: 0.800.827.233 (0.8008.ARBDD), un serviciu telefonic, non-stop, dedicat sesizării problemelor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD).

Iniţiatorul acestei aplicaţii îşi propune ca, în următoarea etapă, Radarul Deltei Dunării să permită posibilitatea de a încărca în aplicaţie fotografii sau de a semnala GeoLocation evenimentele din Delta Dunării.     Asociaţia Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării, fondată în anul 2007, are ca scop protejarea faunei şi florei din Delta Dunării, protejarea speciilor de plante şi animale ameninţate cu dispariţia, stoparea, prevenirea poluării şi a braconajului, promovarea pescuitului sportiv şi a turismului ecologic în Delta Dunării, cât şi semnalarea autorităţilor a tuturor neregulilor constatate.

Ne puteți urmări și pe Google News