Răceli de vară de la stres, piscine şi avioane

Răceli de vară de la stres, piscine şi avioane

Aglomeraţia piscinelor, spaţiul închis din avioane şi agitaţia pregătirilor de vacanţă sunt printre factorii favorizanţi ai răcelilor din perioada caldă.

Chiar dacă vremea este caldă, riscul de a răci nu este exclus în totalitate. Există aproximativ 200 de tipuri de virusuri care, instalate într-un mediu favorabil, produc răceală. Răceala comună e cauzată de o infecţie virală a nasului şi a gâtului.

"Pe timpul verii, aceasta apare de cele mai multe ori prin asocierea unui factor infecţios cu o serie de factori favorizanţi", explică Călin Ciubotaru, medic de familie.

Destinaţii noi, virusuri noi

Factorul infecţios este reprezentat de transmiterea virusului de la o persoană infectată, fie într- un mediu umed (piscine sau bazine de înot), fie în medii închise aglomerate (autobuze, săli de cinema). Atunci când călătorim riscul de a răci creşte. Spaţiul închis al unui avion este, conform cercetătorilor britanici, mediul ideal de transmitere a răcelii de la pasagerii deja infectaţi către cei sănătoşi.

În plus, atunci când ajugem într-o ţară străină, suntem expuşi la virusuri noi, diferite de cele de acasă, la care am căpătat deja imunitate.

Cum răcim de la aerul condiţionat Factorii favorizanţi sunt cei care creează un mediu propice pentru dezvoltarea virusului ce produce răceala. Printre aceştia se numără băuturile sau alimentele foarte reci, aerul condiţionat, stresul sau îmbrăcămintea neadecvată. Căile nazale sunt căptuşite la interior cu un strat subţire de mucoasă, care le protejează de infecţii. Aerul conditionat extrage umezeala din aer şi poate determina uscarea mucoasei protectoare, expunând astfel nasul la infecţii. În plus, aerul rece ajută virusurile să se stabilească în căile nazale, întrucât acestea se reproduc mai uşor într-un mediu rece.

Orice formă de stres scade rezistenţa organismului la infecţii prin diminuarea răspunsului imunologic, inclusiv când ne pregătim de vacanţă.

Îmbrăcămintea neadecvată temperaturilor de afară este şi ea un factor ce favorizează apariţia răcelii, conform lui Remus Lupu, medic de familie. "Dacă nu avem o îmbrăcăminte care să lase pielea să respire, transpirăm foarte mult, iar dacă intrăm transpiraţi într-un loc cu aer condiţionat creşte riscul de a răci", explică acesta.

Pentru a scăpa de răcelile de vară, medicii ne sfătuiesc să stăm departe de zonele aglomerate şi să petrecem cât mai mult timp în aer liber. "Mişcarea în aer liber creşte rezistenţa imună. În special pentru copii, dar şi pentru adulţi sunt recomandate vacanţe le la mare, la munte sau în zonele rurale, însoţite de mişcare", precizează Călin Ciubotaru.

Sursele de infectare pot fi şi anumite su prafeţe contaminate, cum sunt clanţele sau mânerele uşilor, telefoanele sau automatele de mâncare şi cafea, unde virusurile pot supravieţui ore în şir. De aceea este important să ne spălăm pe mâni ori de câte ori luăm o pauză de masă sau de relaxare.

DUPĂ PATRU ZILE

Mergeţi la medic dacă răceala se agravează

Dacă simptomele nu sunt alarmante şi nu persistă pe o perioadă mai lungă de timp (mai mult de 3-4 zile), răcelile de vară se pot trata cu medicamente care desfundă căile nazale sau calmează durerile în gât şi cu ceaiuri calde.

"Ceaiurile sunt bune în faza acută a răcelii. Spală mucoasele de la nivelul faringelui şi reduc senzaţia de discomfort. În plus, asigură aportul necesar de lichide", explică medicul Călin Ciubotaru.

Dacă răceala trenează, e însoţită de febră şi tuse severă sau vărsături, mergeţi la medicul de familie pentru diagnosticare şi prescrierea unui tratament corespunzător.

Ne puteți urmări și pe Google News