Rabla pentru electrocasnice. A fost aprobat regulamentul de acordare a voucherelor

Rabla pentru electrocasnice. A fost aprobat regulamentul de acordare a voucherelor Electrocasnice. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Programul Rabla pentru electrocasnice trece într-o nouă etapă. Guvernul din Republica Moldova a aprobat Regulamentul Programului de vouchere pentru electrocasnice, elaborat de Ministerul Energiei. Potrvit documentului, în următorii trei ani peste 150.000 de familii vulnerabile vor beneficia de ajutor pentr a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic.

Ajutorul oferit de Guvern va acoperi 70% din costul echipamentelor electrocasnice. Consumatorii trebuie să fie înregistrați în programul guvernamental ,,Ajutor la contor”. Criteriile luate în calcul sunt gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent, consumul mediu lunar de energie electrică, precum și componența familiilor care solicită suport financiar pentru înlocuirea electrocasnicelor.

Programul Rabla pentru electrocasnice. Facturi mai mici la energie

Criteriile de eligibilitate vor fi examinate și aprobate de Comitetul de finanțare și risc din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED). „Beneficiarii selectați vor fi informați despre disponibilitatea voucherelor prin intermediul cabinetului personal de pe platforma compensatii.gov.md, prin mesajele SMS sau pe e-mail”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Bec

Bec. Sursa foto: pixabay.com

Potrivit documentului aprobat, Programul va contribui, pe termen lung, la sporirea securității economice, eficientizarea consumului de energie și diminuarea sărăciei energetice, prin micșorarea cheltuielilor pentru facturi ale populației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul de vouchere pentru electrocasnice poate fi consultat pe platforma ecovoucher.md și pe site-ul cned.gov.md.

Un Program pilot de acordare a voucherelor „Rabla pentru electrocasnice” a fost derulat de PNUD în parteneriat cu CNED și finanțat de Uniunea Europeană.  Bugetul total a fost de de aproximativ 5,8 milioane de dolari. Astfel, până în prezent, peste 39.000 de vouchere au fost valorificate de familii care au avut posibilitatea să înlocuiască becurile incandescente cu becuri de tip LED și să achiziționeze electrocasnice noi, eficiente din punct de vedere energetic.