Programul Rabla 2024 aduce mai multe modificări, punând un accent deosebit pe încurajarea achiziției de mașini electrice și hibride. Aceste schimbări pot afecta posesorii de mașini vechi, cărora li se oferă însă posibilitatea de a beneficia de prime substanțiale la achiziția de vehicule ecologice, încurajând astfel trecerea către o mobilitate mai durabilă.
Rabla 2024. Cele mai multe radieri au avut loc prin intermediul programului
În România circulă peste 10 milioane de vehicule, iar mașinile mai vechi de 20 de ani domină parcul auto, contribuind la poluarea crescută a mediului. Programul Rabla a fost un instrument important în reducerea acestui număr prin casarea vehiculelor vechi, dar anul acesta, deși autoritățile se așteaptă la un impact semnificativ, ecotichetele pentru mașinile electrice au fost reduse considerabil, în ciuda eforturilor de a promova utilizarea acestora.
Ce schimbări se aduc și cum afectează posesorii de mașini
În acest an, suma ecotichetului oferit prin programul Rabla Plus, indiferent de numărul de mașini uzate predate, este de 25.500 lei pentru o mașină electrică și de 13.000 lei pentru un vehicul hibrid.
„Este un semnal destul de negativ pentru cei care deja își comandaseră vehicule la începutul anului trecut, dar și pentru cei care își comandă vehicule anul acesta”, a declarat Sandu Adrian, de la Acarom, pentru Antena 3.
Rabla 2024. Ce buget este alocat anul acesta
Ministrul Mediului afirmă că pentru programul Rabla Plus din acest an a fost alocat un buget de 1 miliard de lei.
„În anul 2024, pentru Rabla Plus, adică pentru mașini electrice și plug-in hybrid, bugetul este unul record, respectiv 1.000.000.000 lei”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
O modificare importantă în programul acestui an este cerința ca producătorii să aplice un autocolant pe lunetă pentru a promova programul Rabla pe fiecare vehicul vândut prin acest program, iar șoferii trebuie să îl păstreze pe durata monitorizării.
În ceea ce privește Rabla Clasic, suma primei de casare este de 7.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și de 10.000 de lei pentru două astfel de vehicule. Se acordă, de asemenea, ecobonusuri de 1.500 de lei, în funcție de gradul de ecologie al mașinii.
„Scopul Programul lui rabla este tocmai acela de a încuraja cetățenii români să-și achiziționeze un autoturism nou, pentru că de multe ori ei au această dilemă dacă să ia o mașină nouă din România sau să ia o mașină second-hand dintr-o altă țară”, a mai declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Prima etapă a programului Rabla 2024 va începe pe 19 martie, iar cea următoare este planificată să aibă loc la finalul verii.