Elevii unui liceu canadian și-au afișat fustele pe rețelele de socializare, cerând conducerii să dea dovadă de „deschidere”.
Obiectivul lor? Să denunțe codul vestimentar, pe care îl consideră „sexist” , al liceelor din Quebec și să apere „egalitatea dintre bărbați și femei”.
„Hipersexualizarea corpului feminin este în centrul codului vestimentar al liceului nostru”, a declarat „indignată” una dintre eleve, pe Instagram, unde unele fotografii ale colegilor ei purtând fuste au acumulat rapid câteva mii de like-uri.
Adolescenta explică, de exemplu, că nu are voie să poarte top cu bretele spaghetti sau o fustă prea scurtă, dar că sutienul este obligatoriu.
„La fel cum femeile se pot îmbrăca oricum doresc, și bărbații ar trebui”, susține ea în timp ce denunță ravagiile „masculinității toxice”.
Fotografia care a fost distribuită cel mai mult pe social media arată un grup de băieți care se schimbă în vestiar pentru a-și înlocui pantalonii cu o fustă. „Nu lungimea fustei lor ar trebui să decidă dacă băieții sunt apți să asculte în clasă”, a scris adolescenta.
„Trebuie să ne luptăm cu toții, astfel încât să putem schimba în cele din urmă sistemul prost construit”, a scris un alt elev, însoțind mesajul cu o fotografie în care purta fustă.
„De asemenea, trebuie să-i educăm pe toți să fie deschiși și să-i respecte pe toți oamenii așa cum sunt”, a adăugat adolescentul.
Un pas către uniforma „neutră de gen”
„Conducerea școlii consideră că purtăm fuste pentru a atrage atenția băieților, dar le purtăm pentru a ne simți mai frumoase și mai încrezătoare”, a declarat o elevă, Cassandre Bau-Plourderi, contactată de The HuffPost.
„Băieții s-au săturat să fie clasificați ca stalkers, adaugă ea. Cred că este un gând foarte înapoiat să crezi că o fată se îmbracă doar pentru ochii altor persoane”, a adăugat ea.
„Băieții arată un sprijin enorm pentru fete și rup stereotipurile față de ele”, explică Cassandre Bau-Plourde, care vede această mișcare ca „un pas înainte pentru o uniformă neutră de gen”.
Tom Ducret-Hillman a venit la școală în fustă, la fel ca și prietenii săi.
Pe Instagram, el susține că hainele „nu au gen” și că, prin acest tip de acțiune, „sistemul se va schimba”.
„Trebuie să continuăm să luptăm cu toții pentru a putea în cele din urmă să schimbăm sistemul foarte prost construit (...). Există un mesaj semnificativ în spatele purtării unei fuste și nu trebuie uitat. Da, vorbesc despre hipersexualizarea femeilor și despre nedreptățile sociale prezente în multe sisteme”, a spus Tom.
Foto: Instagram