Qatar, ţara mică de care ascultă marile puteri ale lumii şi organizaţiile teroriste

Qatar, ţara mică de care ascultă marile puteri ale lumii şi organizaţiile teroriste Sursa foto: dreamstime.com

Qatar este o țară mică, dar incredibil de influentă. Statele Unite, Rusia și chiar mișcarea Hamas o ascultă. Această ţară mică se regăseşte pe prima poziţie în lista posibililor mediatori pentru a readuce pacea în Orientul mijlociu.

Qatar, ţară mică dar influentă. După atacul terorist al Hamas asupra Israelului, Qatar s-a trezit în centrul negocierilor dintre părți. Aceste negocieri se referă în primul rând la eliberarea ostaticilor luați captivi de militanții Hamas. De exemplu, pe 23 octombrie, militanții au eliberat din captivitate două femei israeliene care au fost ținute ostatice în Gaza. Hamas a subliniat că acest lucru a devenit posibil datorită medierii Qatarului și Egiptului.

Țările occidentale au încredere în Qatar

Potrivit jurnaliştilor, autorităţile SUA şi UE au cerut Israelului să amâne operaţiunea la sol din Fâşia Gaza. În speranţa de a purta negocieri secrete prin medierea Qatarului cu privire la eliberarea civililor din captivitate. În ajunul acestor rapoarte, Hamas a eliberat două femei americane.

Președintele american Joe Biden a mulțumit autorităților din Qatar și Israel pentru facilitarea acestui lucru. În același timp, Qatarul este acuzat în mod regulat că are legături cu grupuri și mișcări teroriste. De fapt, că le găzduiește în țară. În plus, acolo se află sediul aripii politice a Hamas. Parțial din această cauză, Qatarul a fost de mult timp în poziția unui proscris în regiunea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News
Joe Biden, FBI, ancheta, bani, SUA

Joe Biden: Sursa foto: EVZ

Qatarul, primul actor pe scena reconcilierii

Încă de la începutul conflictului din Siria, Hamas – datorită unor jocuri ale petromonarhiilor din Golf  – s-a declarat împotriva regimului Al-Assad și a intrat în sfera de finanțare a Qatarului. Cu resursele primite de la Doha, și-a consolidat primordialitatea în Gaza. Unde deja se afla în poziții solide dar nu stăpânea pe deplin eșichierul economic și umanitar.

În cei 12 ani care au trecut de atunci, rolul de finanțator al Qatarului a crescut simțitor. Iar acum îi asigură calitatea de interlocutor și mediator credibil între Hamas și Israel.

Qatar nu depinde în vreun fel de Iran dar se teme de ambiția acestuia de a deveni lider regional în Golf. Raporturile cu Teheranul sunt constructive. Micul emirat a reușit să aducă pe teritoriul său comandamentul american CentCom (Al Udeid Air Base). Dar și Biroul politic al Hamas. Alianța cu Statele Unite, relațiile pozitive cu unele grupări islamiste – Frăția Musulmană, în special, sponsorul ideologic al Hamas – și parteneriatul militar cu Ankara au transformat Doha într-un punct obligatoriu de trecere pentru cei care doresc pacea. Sau cel puţin vor eliberarea ostatecilor răpiți de Hamas. Qatarul este, în acest moment, platforma de dialog pentru toate părțile aflate în conflict, susţine diplomatul român George Miloşan.

Relaţia cu Rusia

Rusia, împreună cu Turcia și Qatar, pregătesc un nou acord care să înlocuiască acordul cu cereale, la care Putin a renunțat în urmă cu o lună, scrie tabloidul german Bild.

Rapoartele spun că Moscova a anunțat în prealabil Ankara că se retrage din acordul cu cereale, așa că Rusia, Turcia și Qatar au început să elaboreze un nou acord trilateral care să îl înlocuiască pe cel vechi. Potrivit noului document propus, cerealele rusești sunt planificate să fie livrate țărilor sărace, în special în Africa. Turcia va acționa ca un organizator în acest sens, iar Qatar ca un sponsor al proviziilor.

Qatar a creat un mecanism pentru a returna mai mulți copii din Rusia în Ucraina. Ministrul rus pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova, a comunicat o primă listă scurtă de copii ucraineni care urmează să fie repatriați împreună cu o echipă de diplomați din Qatar. Aceștia vor însoți copiii peste granița terestră cu Estonia, Letonia sau Belarus ori în Qatar cu un avion charter înainte de a-i readuce în Ucraina.