Puțini români s-au înscris pentru vor în străinătate. Șeful AEP: ”Dezamăgitor”

Puțini români s-au înscris pentru vor în străinătate. Șeful AEP: ”Dezamăgitor”

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, în conformitate cu estimările MAE, trebuie înființate 900 de secții de vot în străinătate, dublu față de europarlamentare.

La alegerile europarlamentare din 26 mai, în străinătate au fost organizate 441 de secții de vot. Astfel, procesul electoral s-a desfășurat cu greutate. Au existat cozi la care s-a stat cu orele, iar mii de oameni nu au putut vota.

”Estimările Ministerului de Externe arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019”, transmite  președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, într-un comunicat de presă.

După 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este ”dezamăgitor de mic”, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

”Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59”, se arată pe portal.

Șeful AEP  a lansat un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru că doar așa autoritățile vor putea să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, în proximitatea lor.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

”Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai punctat Constantin Mitulețu-Buică în același comunicat.

Duminică, 1 septembrie, conform portalului, erau înregistrați 16.055 români alegători în străinătate la o secție de votare și 16.393 de alegători în străinătate prin corespondență. În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.