Potrivit unui studiu recent dat publicității, nemulțumirea la nivel global față de democrație a atins cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani.
Studiul întocmit de Universitatea Cambridge estimează că numărul de persoane nesatisfăcute de democrația din țările lor a crescut cu aproape 10 puncte procentuale din 1995 și până azi, de la 47,9 la 57,5%! Sunt date colectate din 154 de țări.
Culmea, notează politico.eu, deși s-au realizat sondaje atât în țările dezvoltate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare, studiul arată că nemulțumirea a crescut în principal în rândul cetățenilor din țările dezvoltate.
„În ceea ce privește dezvoltarea democrațiilor în America Latină, Africa și Europa de Est, nivelurile de nemulțumire sunt destul de ridicate - cu mai mult de jumătate dintre respondenți, de obicei nemulțumiți. În democrațiile dezvoltate, satisfacția publicului a scăzut începând cu anii 1990, nivelurile de nemulțumire”, arată raportul.
Excepțiile includ țările din Asia unde, în medie, aproape două treimi din cetățeni sunt mulțumiți de democrația din țara lor, precum și unele țări europene, ca Elveția, Danemarca și Norvegia, unde satisfacția este raportată la un nivel constant.
Raportul notează că „Europa conține atât cele mai mulțumite democrații din lume, cât și multe dintre cele mai puțin satisfăcute”.
Din cele constatate de autorii studiului, declinul democrații ar putea avea legătură cu o serie de crize, inclusiv prăbușirea financiară din 2008, criza zonei euro și criza europeană de refugiați din 2015.