Putin vrea să reorganizeze nu numai Ucraina, ci și ordinea juridică internațională

sursa: Facebook

Rusia insistă asupra dreptului său de a avea interese geopolitice naționale

Pentru a înțelege ceea ce se întâmplă astăzi, și, cel mai important, de ce, se poate numai printr-o analiză atentă a declarațiilor lui Vladimir Putin. Nu există alte surse analitice și informaționale. Iar poziția lui se reduce la următoarele: Întreaga evoluție a evenimentelor și analiza informațiilor primite arată faptul că ciocnirea Rusiei cu aceste forțe este inevitabilă. Este numai o problemă de timp: ei se pregătesc, așteaptă momentul prielnic. Acum mai au pretenții să aibă și arma nucleară". Și iată: "Nu mai putem continua să ne uităm pur și simplu la ceea ce se întâmplă. În ceea ce ne privește, acest lucru ar fi ceva iresponsabil".

Cuvintele - cheie au fost rostite: "ciocnirea este inevitabilă" și "pur și simplu nu mai putem să ne uităm". Făcând această analiză a situației internaționale în jurul țării noastre, președintele Federației Ruse a hotărât nu numai recunoașterea republicilor populare Donețk și Luhansk, ci și invadarea Ucrainei pentru demilitarizare și denazificare.

Dacă vorbim despre această problemă în context geopolitic, trebuie să remarcăm următoarele. În ultimii o sută de ani, ordinea juridică mondială s-a constituit de două ori. De ambele dăți a avut loc după războaiele mondiale. După Primul Război Mondial - Tratatul de la Versailles, după Al Doilea Război Mondial - Yalta -Potsdam. Interesele geopolitice ale marilor puteri au fost luate în considerare și au fost echilibrate.

După destrămarea URSS-ului s-a stabilit că doar SUA pot avea interese geopolitice naționale general recunoscute. Toate celelalte țări, inclusiv Rusia și China, ca și cum ar fi fost trecute la un regim de raționalizare a acestor interese în sine. Ca la dietă: asta - șase grame, iar asta - nu mai mult de cinci grame.  În același timp, cea mai mare parte a țărilor occidentale nici măcar nu au pretenția de a avea drepturi și obligații juridice în această chestiune. Acesta - majoritatea - de multă vreme a delegat organismelor supranaționale funcția de stabilire a normativelor și a "porțiilor"  în domeniul intereselor naționale. Tocmai de aceea, trebuie înțeles acest lucru, Occidentul nu a considerat necesar să ajungă la o înțelegere cu Rusia în ceea ce privește poziția - cheie a acesteia - înaintarea infrastructurii militare a NATO spre frontierele noastre.

Putin nu a așteptat momentul formării noii ordini mondiale după ce ia sfârșit acel viitor "inevitabil" război.

Tocmai în acest context trebuie înțeleasă politica rusească față de Ucraina. Cu toate acestea, nu este complet clar cum prin neutralizarea Ucrainei se poate obține o mai mare securitate. La urma urmei, NATO își schimbă în mod real propriile principii și planuri de amplasare a armei nucleare în condiții noi. Având în vedere dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă la propriile frontiere estice. Rusia a primit ca răspuns sancțiuni economico-financiare aspre. Scopul este acela de a afecta dezvoltarea pe termen lung din cauza inflației ridicate și a îngrădirii accesului la valută și tehnologie. Probabil, proclamând astfel de obiective, Occidentul consideră că astăzi nu merită să ajungă la o înțelegere cu Rusia: ea însăși, chipurile, va cădea sub influența deficitului de resurse. Deoarece este evident că nu va cădea (la urma urmei, nici chiar Coreea de Nord și Iranul nu au căzut), va fi nevoie de ceva timp până când Occidentul va înțelege că trebuie să negocieze în ceea ce privește noua ordine juridică internațională. Și nu doar cu Rusia. La un moment dat China va deveni și ea subiect de negocieri, deoarece posibilitățile și dorința ei de a rezolva problema Taiwanului se bazează, de asemenea, pe apărarea propriei viziuni a intereselor geopolitice naționale.

Ceea ce în urmă cu o săptămână începea cu recunoașterea republicilor populare Donețk și Luhansk s-a transformat într-o operațiune militară specială, cu scopul de a ocupa Kievul, de a-l înlătura de la putere pe Zelenski și de a reorganiza Ucraina ca stat. Un stat prieten Rusiei.

Toate aceste lucruri ridică multe probleme, în condițiile lipsei evidente de informații și din punct de vedere oficial.

Imaginea informațională de la Kiev este accesibilă pentru restul lumii practic în același regim ca și pe vreme de pace. Semnalul nu este suprimat. În cursul operațiunilor lor militare americanii au suprimat în primul rând Internetul și comunicațiile celulare. Pentru a promova propria versiune prin imagini filtrate ale acțiunilor militare. Acest lucru nu se întâmplă astăzi în Ucraina. Și se pare că tocmai în aceste zile se constituie un context internațional favorabil pentru Zelenski.

Prăbușirea vertiginoasă a statutului internațional economico-financiar al Rusiei cu sancțiuni fără precedent nu a fost deocamdată evaluată în mod adecvat. Cu toate acestea, o schimbare radicală a sorții în termenii bunăstării economice va bate la ușa celor mai mulți cetățeni ai Rusiei. Acest lucru, va deveni, desigur,  un factor de influență asupra stării de spirit în masă a societății. Și a ratingurilor.

Dacă însă ratingurile nu interesează, deoarece amenințările existențiale percepute de autorități nu pot fi schimbate cu facilitățile curente, atunci nici nu are sens să vorbim despre politică.

Deoarece politica este un atribut și un semn al vremii de pace.