Un român a descifrat Marele Plan al lui Putin. Cât de amenințate sunt granițele României
- Dosofteea Lainici
- 1 martie 2022, 23:52
Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră într-o nouă zi, cu știrile despre sute de civili uciși în mai puțin de o săptămână, apar întrebări tot mai mari despre ceea ce încearcă să obțină președintele Vladimir Putin. Cu toate acestea, având în vedere lipsa de progres militar, mass-media internațională și experții au ridicat întrebări cu privire la strategia militară a Rusiei. Care sunt intențiile lui Putin, încearcă să lămurească mai mulți analiști. Printre ei, un român.
Potrivit lui Cristian Nitoiu, lector în Diplomație și Guvernare Internațională la Universitatea Loughborough din Londra, nu ar trebui să existe nicio înțelegere greșită cu privire la motivele Rusiei: Putin este preocupat doar de politica revizionistă și de fanteziile de mare putere, a explicat el pentru Al Jazeera.
„Obiectivele pe termen lung ale Rusiei după sfârșitul Războiului Rece au fost să recupereze statutul de mare putere al Uniunii Sovietice, să fie văzută ca egală de Occident și să poată influența evoluțiile politice în vecinii săi mai mici precum Ucraina, Moldova sau Kazahstan”, a spus el.
Cu toate acestea, Ucraina s-a încorporat în orbita de influență vestică și a intrat astfel în coliziune cu interesele lui Putin. În consecință, plasarea unui guvern prietenos cu Rusia la Kiev este cel mai probabil obiectivul principal al intervenției militare a Kremlinului, a spus Nitoiu.
Dar cum ar putea funcționa un astfel de scenariu?
Doar dacă Kievul este capturat, iar rușii ar instala cel puțin o administrație interimară, a declarat Graeme Gill, profesor emerit de guvernare și relații internaționale la Universitatea din Sydney, tot pentru Al Jazeera.
Cu toate acestea, având în vedere probabilitatea scăzută ca acest lucru să fie acceptat pe scară largă în rândul populației ucrainene, Putin ar avea mai mult succes dacă actualul guvern, poate lipsit de unii membri, dar continuând să fie condus de președintele Volodymyr Zelenskyy, ar fi menținut în funcție și ar putea negocia cu ruşii, a adăugat Gill. În consecinţă, plasarea unui guvern prietenos ruşi la Kiev este cel mai probabil obiectivul principal al intervenţiei militare a Kremlinului, a spus Nitoiu.
„S-ar putea ca structura instituțională să rămână în vigoare, deși ar fi probabil să se acorde o atenție deosebită introducerii unui aranjament federal care să ofere un anumit grad de autonomie pentru Donețk și Luhansk”, a spus Gill.
„Asemenea negocieri ar putea fi văzute ca având loc sub constrângere și, prin urmare, orice rezultat ar putea să nu reziste. Nu există opțiuni ușoare pentru Putin și, cu siguranță, nu ar fi ușor pentru orice guvern interimar instalat cu forța armelor rusești”, a spus Gill. Cu toate acestea, în ciuda negocierilor actuale dintre delegațiile ruse și ucrainene la granița dintre Ucraina și Belarus, Moscova nu a făcut încă progrese serioase, pentru a face din acesta din urmă chiar un scenariu imaginabil.
Rezistența Ucrainei este mai puternică decât se anticipa
Cu toate acestea, Rusia încă nu și-a pus toate cărțile pe masă, a declarat pentru Al Jazeera John R. Deni, profesor de cercetare în studii de securitate comune, interagenții, interguvernamentale și multinaționale (JIIM) la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al Armatei SUA.
„Cred că dovezile indică o prevalență a resurselor Rusiei asupra Ucrainei atât în ceea ce privește capacitatea militară. Oficialii americani au raportat că undeva între 50 și 70% din forțele ruse disponibile au fost angajate până acum, ceea ce înseamnă că mai rămâne multă putere militară rusă din apropierea granițelor.”
„În ceea ce privește operațiunile, există unele anomalii care nu au sens pentru mine, inclusiv incapacitatea forțelor ruse de a stabili cu succes și în mod concludent dominația aeriană asupra Ucrainei, incapacitatea forțelor ruse de a păstra controlul și de a exploata capturarea Antonovului. Aeroportul Internațional din afara Kievului și dificultatea evidentă pe care o întâmpină forțele ruse în ceea ce privește coordonarea”, a menționat Deni.
Divizarea Ucrainei, un punct nodal
Până în acest punct, rămâne oarecum un mister ce ar face Putin cu o națiune de dimensiunea Ucrainei. Divizarea țării ar putea fi cea mai probabilă opțiune. Cu toate acestea, nu este posibilă fără dificultăți majore.
„Diviziunea Ucrainei ar necesita ca o entitate să implementeze și să impună divizarea. Deși forța rusă ar putea implementa o scindare, nu sunt convins că Rusia are capacitatea și mijloacele de a o impune pe termen scurt, având în vedere forțele militare ruse dispuse în acest moment”, a spus Deni.
„Vezi, de exemplu, provocarea pe care Rusia o are în suprimarea rezistenței în/în jurul orașului de est Harkiv și a cetățenilor-soldați ai Ucrainei care s-au oferit voluntar să hărțuiască și să atace trupele ruse. Cu toate acestea, o scindare – poate de-a lungul râului Nipru – rămâne o posibilitate”, a adăugat Deni.
În general, opțiunile lui Putin par să scadă pe zi ce trece
„Cred că opțiunile lui Putin sunt destul de limitate. Rusia este acum prinsă în obținerea unui fel de victorie în Ucraina. Țări precum China, India sau Iran urmăresc îndeaproape, iar faptul că nu pot declara victorie îi va submina cu siguranță imaginea de o putere militară puternică”, a spus Nitoiu.
Cel mai important, războiul a avut deja implicații grave asupra statutului viitor al Rusiei.
„Este corect să spunem că, în Europa, țări precum Germania sau Finlanda care aveau o strategie militară restrânsă au îmbrățișat acum ideea de a vedea Rusia ca pe un inamic și și-au mărit bugetul militar, în cazul Germaniei sau și-au declarat obiectivul de a schimba de la neutralitate la apartenența la NATO în cazul Finlandei”, a spus Nitoiu.
Reconcilierea este departe
Acestea fiind spuse, majoritatea statelor europene și-au anunțat disponibilitatea de a discuta în continuare cu Rusia. Cu toate acestea, o linie deschisă de dialog nu echivalează cu reconciliere.
„Imaginile fluxurilor de refugiați din Ucraina, precum și loviturile aeriene care distrug orașele ucrainene, vor fi greu de șters din mintea europenilor și americanilor. Dacă Putin reușește să instaleze un guvern marionetă, aceasta va fi o lovitură majoră pentru angajamentul Occidentului față de democrația liberală și va crea un precedent periculos pentru relațiile interstatale pe continentul european”, a spus Nitoiu.
„Bănuiesc că orice fel de reconciliere va trebui, din perspectiva, pe termen mediu și lung, să vadă Ucraina ca un stat independent a cărui decizie de a face alegeri cu privire la viitorul său este respectată de Moscova”, a conchis el.