Putin vrea să facă pace cu giganții internetului! Sau vrea să ascundă că a pierdut lupta?
- Ovidiu Drugă
- 29 iunie 2020, 07:30
În aceste condiții, acordul dintre Roskomnadzor și parchetul general privind eliminarea interdicției reprezintă mai degrabă o încercare de a ajunge la un compromis, o mână întinsă lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, cel care s-a adresat autorităților ruse pe 4 iunie cererea de a se ridica interdicția. El a menționat eforturile permanente ale Telegram de a îmbunătăți în mod semnificativ eliminarea propagandei extremiste de pe platformă, în moduri care nu încalcă, însă, confidențialitatea. De altfel, și anunțul lui Roskomnadzor face referire la eforturile Telegram de a combate terorismul.
Să fie decizia în cazul Telegram rezultatul unei schimbări majore a politicii Kremlinului față de mediul online? Greu de crezut! Intensificarea eforturilor de cenzură din timpul crizei de sănătate și încercările din ultimul an de a crea un internet intern arată că Moscova nu renunță la control și vrea să-și exercite „suveranitatea” asupra ciberspațiului din interiorul granițele sale.
Decizia în cazul Telegram reprezintă, probabil, o încercare de a găsi un modus vivendi cu marile companii de tehnologie, cel puțin până când Kremlinul va fi capabil să-și impună propriile reguli.