„Preşedintele (Putin) a declarat-o de mai multe ori şi le-a explicat interlocutorilor săi: chestiunea Crimeii nu poate fi şi nu va fi niciodată pe agendă pentru că (peninsula) Crimeea este o parte inalienabilă a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Toate celelalte chestiuni pot fi discutate pentru a căuta posibile puncte de convergenţă”, a adăugat Peskov, notează Agerpres.

Sâmbătă, Trump a lăsat să planeze îndoiala în privinţa poziţiei Statelor Unite faţă de problema Crimeii, neexcluzând în mod clar recunoaşterea anexării acesteia de către Rusia.

„Vom vedea”, a răspuns Donald Trump, după care a adăugat: „preşedintele (Barack) Obama este cel care a lăsat să se întâmple acest lucru”.

„Bineînţeles, există numeroase chestiuni între Moscova şi Washington în care poziţiile sunt diametral opuse”, a menţionat Peskov în conferinţa de presă, dând asigurări că organizarea summitului demonstrează că „voinţa politică” a celor doi lideri a permis „depăşirea” acestor diferenţe.

Preşedintele Putin „a subliniat întotdeauna că Rusia şi el însuşi sunt deschişi la dialog şi la căutarea unui compromis”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În aceeaşi conferinţă de presă, Peskov a susţinut că imaginile cu ruşi celebrând victoria echipei lor la Cupa Mondială la fotbal sunt, în multe privinţe, comparabile cu felul în care a fost sărbătorită în Uniunea Sovietică victoria în Al Doilea Război Mondial.
„Dar, fireşte, în acest caz nu vorbim despre sărbătoriri după câştigarea unui război, acesta este sport”, a adăugat Peskov.